Retter nye torturanklager mot CIA

Ledende tjenestemenn i CIA ga ordre om brutale avhør av en terrormistenkt, selv om de innså at han ikke hadde mer å fortelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen ble blant annet utsatt for waterboarding, skriver New York Times.

Waterboarding er en form for vanntortur, der offeret får inntrykk av at hun eller han holder på å drukne. Denne og andre torturformer ble brukt mot Abu Zubaydah, som var mistenkt for å tilhøre terrornettverket al-Qaida, het det på avisens nettsider lørdag.

- Han ba for sitt liv, men han kom ikke med noen nye opplysninger. Han hadde ikke flere opplysninger å gi, sier en tidligere tjenestemann i etterretningstjenesten CIA som skal ha direkte kjennskap til detaljene i saken.

- De som var til stede under avhørene, mente Zubadayah samarbeidet. Men visse krefter ved CIAs hovedkvarter var overbevist om at han fortsatt holdt tilbake informasjon, heter det i en fotnote til et dokument om avhørene.

Menneskerettsgrupper og personer som har vært i amerikansk fangenskap er skuffet over at president Barack Obama ikke vil rettsforfølge CIA-folk som har gjort bruk av waterboarding og andre brutale metoder. Disse metodene er blitt stemplet som ren tortur. (©NTB)