Jens Stoltenberg varsler kamp mot Kjell Inge Røkke om Aker transaksjonene.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Jens Stoltenberg varsler kamp mot Kjell Inge Røkke om Aker transaksjonene. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

- Regjeringen enig med Røkke

Inngikk kompromiss om å foreta en ny verdivurdering av handelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aker Solutions ønsker at et utenlandsk selskap skal foreta en ny, uavhengig verdivurdering av den omstridte aksjehandelen, ifølge NRK.

Men prosessen kan ta flere uker.

Avviser NRKs påstander

I følge NRK betyr kompromisset betyr at det ikke lenger er snakk om å omgjøre salgene. Dette blir avvist av Nærings- og handelsdepartementet.

- Det medfører ikke riktighet, sier statssekretær Øyvind Slåke til NTB.

Aker Solutions vil ikke kommentere saken.

- Vi er ikke i mål, og har derfor ingen kommentar, skriver pressetalsmann Jannik Lindbæk i Aker Solutions i en tekstmelding til nyhetsbyrået.

Både statsministeren, næringsminister Sylvia Brustad og Kjell Inge Røkke selv deltok på samtalene som foregikk bak lukkede dører fredag.

- Viktigst med god avklaring

Tidligere i dag utsatte Stoltenberg deadlinen for når staten må komme til enighet med Aker.

- Jeg er opptatt av at vi skal finne en løsning som viser at vi kan ha et fortsatt tungt statlig eierskap i mange norske bedrifter, sa Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen fredag formiddag.

- Kan du gå inn på landsmøtet i morgen uten avklaring?

- Det viktigste er ikke når en avklaring kommer, men at det er en god avklaring som kommer. Det er vi alle opptatt av. Derfor er det nå dialog - vi snakker sammen.

- Vi må få en god løsning som fjerner usikkerheten som har oppstått rundt handelen, utdypet han.

10 milliarder i gevinst

Redaktøren for Offshore.no, Helge Keilen, mener handelen mellom Aker og Aker Solutions i utgangspunktet kunne frigitt ti milliarder kroner for Røkke. Keilen mener dette er forklaringen på at Røkke er villig til å ofre sitt gode forhold til politikerne.

- Det er ene og alene pengene. Han har på to operasjoner klart å frigi ti milliarder kroner, først med salget og så den summen han får for dette. Det er gode betingelser for han, sier Helge Keilen til TV 2.

- Det er vanskelig å se om Røkke noen gang vil gjenvinne det gode forholdet han hadde til politikerne. Ti milliarder er ti milliarder veldig gode begrunnelser for å la den fare.

Med den nye verdivurderingen kan summen Røkke tjener på salget bli mindre.