Boligblokken i Fjelltunveien kollapset etter at det gikk et ras bak blokken.  (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)
Boligblokken i Fjelltunveien kollapset etter at det gikk et ras bak blokken. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

Dømt til å betale etter rasulykken

Ålesund kommune er dømt til å betale en privat redningsaktør etter rasulykken i Fjelltunveien i Ålesund i fjor. Men kravet på 1,7 millioner kroner fra Hjelvik betongsaging ble blankt avvist av Sunnmøre tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært strid om oppgjøret etter at Ålesund brannvesen engasjerte Hjelvik betongsaging til å sage seg gjennom bygget etter ulykken 26. mars i fjor. Hjelvik krevde nærmere 1,7 millioner kroner for oppdraget, mens kommunen var villig til å betale 232.000 kroner.

Sprik på halvannen million kr.

Striden ble behandlet i Sunnmøre tingrett før påske, og fredag ettermiddag kom dommen som innebærer retten avviser kravet på 1,7 millioner kroner fra Hjelvik betongsaging. Men Ålesund kommune dømmes til betale firmaet i overkant av 300.000 kroner for jobben som ble utført. Dette beløpet kommer i tillegg til de 232.000 kronene kommunen tidligere har sagt seg villig til å betale.

Det brenner fortsatt i ruinene i Ålesund torsdag morgen. (Foto: SCANPIX)
Det brenner fortsatt i ruinene i Ålesund torsdag morgen. (Foto: SCANPIX)
- Jeg trodde det var en kommafeil på fakturaen, forklarte brannsjef Geir Thorsen i Ålesund kommune i retten.

Bakgrunnen for tvisten er at det ikke ble gjort noen avtale om pris i forbindelse med redningsarbeidet. Hjelvik betongsaging brukte sin spesialkompetanse til å bore kjernehull inn til den mye omtalte gasstanken i den sammenraste bygningen. I tillegg ble firmaet brukt til å bore gjennom betongveggene for å finne de omkomne inne i bygget.

Skjønn avgjorde prisen

Sunnmøre tingrett slår i sin dom fast at dette på ingen møte var et normaloppdrag, og at det heller ikke finnes noe gjengs pris for denne type arbeid. Retten har ut fra dette valgt å utvise skjønn for å fastsette den betalingen Hjelvik betongsaging skal ha for jobben.

Sunnmøre tingrett berømmer innsatsen og motet til Hjelvik under operasjonen.

- Hjelvik har krav på å bli skikkelig honorert for vel utført arbeid. I tillegg til hva dette arbeidet ville ha medført som en ordinært entreprise, skal det tas tilbørlig hensyn til risikoen som Hjelvik utsatte seg selv og hjelpesmannen når vedkommende deltok. Retten finner det åpenbart at risikoen skal honoreres, heter det i avgjørelsen.

Rotet det til

Men firmaet får også kritikk fra domstolen.

- Så får det heller stå som en beklagelig hendelse at Hjelvik har rotet til for seg selv ved å fremme en noe uvanlig faktura for sin innsats.

Hjelvik har tapt saken mens Ålesund kommune langt på vei har vunnet frem selv om de må betale ytterligere 300 000 kroner for redningsarbeidet. Retten har likvel kommet til at partene selv må bære sine saksomkostninger.

- Det virker støtende på rettens medlemmer om Hjelvik, manglene ved fakturaen til tross, skulle pålegges å erstatte saksomkostningene for Ålesund kommune, skriver tingrettsdommer Finn Lynghjem i sin avgjørelse.

Dødsblokka i Ålesund. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Dødsblokka i Ålesund. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)