Harald Sunde kommer fra jobben som sjef for FOHK i Stavanger.
Harald Sunde kommer fra jobben som sjef for FOHK i Stavanger.

Satt i upansret bil

- Dette er feig krigføring og terror, sier generalløytnant Harald Sunde ved Fellesoperativt hovedkvarter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sunde holdt en orientering foran pressen fredag ettermiddag. Han forklarte at angrep på soldatene er uvanlig i området hvor nordmannen døde.

- Den avdøde kjørte i en upansret Toyota Landcruiser, som første bil i en kolonne med tre kjøretøy. Avdelingene er utstyrt med både pansrede og upansrede kjøretøy. Denne kolonnen hadde begge deler, noe som er nødvendig for oppdraget, sier Sunde.

- Feig form for krig

Generalløytnant Sunde var preget av alvoret da han underrettet om den fatale eksplosjonen, og kaller bombeangrepet et utslag av feighet og terror.

- Dette er en feig form for krigføring, å ramme med skjulte dødelige bomber i veikanten eller i veilegemet. Dette er terror, det rammer hvor vi minst venter det. Vi er på vakt mot dette hele tiden, men vi klarer ikke å sikre oss hundre prosent, sier Sunde.

Den norske offiserens navn er ennå ikke offentliggjort. De pårørende blir orientert om dødsfallet tidlig fredag ettermiddag.

- Jeg vil sende mine tanker til de pårørende og til alle soldater i Afghanistan, sier en tydelig preget Harald Sunde i Fellesoperativt hovedkvarter.

Offiseren ble drept av en veibombe omtrent sju kilometer vest for Mazar e-Sharif klokken 7.30 fredag morgen, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Etterretningstjenesten

Offiseren tilhørte Etterretningstjenesten. Han ble evakuert med helikopter til det tyske feltsykehuset i Mazar-e Sharif, men livet sto ikke til å redde. Han ble erklært død klokken 10:00.

- Det er med stor sorg jeg mottok det tragiske budskapet i dag. Våre tanker går til offiserens pårørende og medsoldater i Afghanistan, sier generalløytnant Harald Sunde, sjef for Fellesoperativt hovedkvarter.

Fire nordmenn involvert

De pårørende ble underrettet om dødsfallet fredag formiddag. Det var tre kjøretøy som passerte stedet, og det ene av kjøretøyene ble rammet av veibomben, meldte NRK i formiddag.

Offiseren er drept av en veibombe ca 7 km vest for Mazar e-Sharif.
Offiseren er drept av en veibombe ca 7 km vest for Mazar e-Sharif.