Danske Roskilde Festival sliter med økonomien. (Foto: Soeren Bidstrup/EPA)
Danske Roskilde Festival sliter med økonomien. (Foto: Soeren Bidstrup/EPA)

Roskilde i pengenød

De økonomiske nedgangstidene lammer Danmarks festival-flaggskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg lager den svake svenske kronen pengeproblemer for Roskilde Festivalen, skriver den danske avisen Politiken. Svenske musikkfans valfarter hver sommer til slettene utenfor småbyen Roskilde, som er vert for over 70.000 festivalgjengere. Med lav kronekurs blir det kostbart for svenskene å reise på festival i utlandet.

Regner med god plass

Mens festivalen tidligere kunne regne med å selge ut alle festivalpass, er det andre tider denne sommeren.

- Vi risikerer helt klart å miste mye av vårt publikum fra Sverige og Island, som er hardt rammet av finanskrisen. Deltakere fra disse landene pleier å utgjøre 12.000 mennesker, sier Roskilde-direktør Henrik Rasmussen til Politiken.

Dropper festivalene

Pengenøden gjør at festivalen ikke har penger til å hente de heteste artistene, som i flere år har vært Roskildes varemerke. I år har flere store navn glippet for festivalen. Artister krever stadig høyere honorar for å spille konserter, noe som ikke hjelper på Roskilde Festivals konsertprogram.

Storheter som AC/DC, Bruce Springsteen, Madonna og Depeche Mode spiller i Danmark og andre skandinaviske land i sommer, men velger å spille utenom festivalene.

- Vi ville gjerne kunne presentere slike navn, men de har sagt nei eller de har vært for dyre, sier Roskilde Festivals musikksjef Rikke Øxner til Politiken.

Også i 2008 var det krisestemning i Roskilde-leiren, på grunn av sviktende salg av billetter utenfor Danmark.