Administrerende direktør i Gassnova, Bjørn Erik Haugan (t.h.), sammen med olje  og energiminister Terje Riis Johansen under presentasjonen av testanlegg for fangst av CO2 på Mongstad.  (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Administrerende direktør i Gassnova, Bjørn Erik Haugan (t.h.), sammen med olje og energiminister Terje Riis Johansen under presentasjonen av testanlegg for fangst av CO2 på Mongstad. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Krever Mongstad-svar fra regjeringen

Energi- og miljøkomiteen krever svar fra energiministeren om samarbeidet med Aker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag omtalte tv2nyhetene.no et av samarbeidsprosjektene mellom Stoltenberg-regjeringen og Aker-konsernet, det prestisjefylte «månelandingsprosjektet» - der Aker helt siden starten har hatt en sentral rolle i arbeidet med å oppfylle regjeringens planer om storstilt CO2-rensing.

Nå ber energi- og miljøkomiteen på Stortinget om at statsråd Terje Riis-Johansen må redegjøre om flere forhold knyttet til investeringene i testanlegget på Mongstad.

- Prosjekter i milliardklassen

- Det er snakk om prosjekter med enorme kostnader, i størrelsesorden 12-13 milliarder kroner. Derfor er det viktig at vi ikke låser oss til Akers teknologiske løsninger i disse investeringene, men lander på løsninger som er best mulig utviklet, sier Ketil Solvik-Olsen, som er Stortingets saksordfører for Mongstad-saken, til tv2nyhetene.no.

Solvik-Olsen, som er Frps energipolitiske talsmann, mener det er god grunn til å stille spørsmål som belyser flere forhold knyttet til Aker-konsernets og Stoltenberg-regjeringens store samarbeidsprosjekt om CO2-fangsting.

Vil ha svar på kontraktstildelinger

Torsdag sendte komiteen et brev til Olje- og energiministeren, der de ber ham om å levere en oversikt over hvilke kontrakter som er tildelt de siste fire årene i forbindelse med CO2-renseprosjektene på Mongstad og Kårstø.

Energi-og miljøkomiteen ber også statsråden svare på hvilke forskningsmidler som er tildelt ulike CO2-renseprosjekter under dagens regjering.

- Jeg ville vært svært glad dersom norske ingeniører viser seg å være de flinkeste i klassen, og vinner kontrakter på riktig grunnlag. Men jeg støtter ikke forfordeling av kontrakter, som gir grunn til mistanke om samrøre med Aker, sier Solvik-Olsen til tv2nyhetene.no.

Kritisk til rollebytte

Solvik-Olsen er dessuten betenkt over at en tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet nå går inn i en sjefsjobb for Aker-konsernet, med ansvar for å bygge det første testanlegget på Mongstad.

- Jeg vil ikke forhåndskonkludere i denne saken, men det er grunn til å stille spørsmål om det bare er tilfeldig at Liv Monica Stubholt går over til Aker Clean Carbon, sier Solvik-Olsen til tv2nyhetene.no.

Komiteen venter nå på statsråd Terje Riis-Johansens redegjørelse og kommentarer til hvilken rolle den tidligere statssekretæren har hatt i departementets forarbeid med tildeling av prosjekter knyttet til CO2-rensing på Kårstø og Mongstad.

Solvik-Olsen mener det er flere andre tydelige tegn på at statens samarbeid med Aker-konsernet i CO2-fangstprosjektet er svært tett.

Han viser til at statens foretak Gassnova og Aker er samlokalisert i Porsgrunn, og ligger i det samme næringsbygget.

- Jeg vet ikke hvem som flyttet inn først, men det er åpenbart at det er kort vei å gå når man skal snakke sammen, kommenterer Solvik-Olsen.