Storberget vil ha makspris på advokattjenester

Justisminister Knut Storberget (Ap) foreslår makspris på en rekke advokattjenester, slik at folk med svak økonomi også kan få advokathjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det koster altfor mye å få rett i dette landet. Derfor er det også mange mennesker med svak økonomi som må finne seg i urett. Det må vi bare gjøre noe med, sier Storberget til Aftenposten.

Regjeringen foreslår blant annet å øke inntektsgrensene for å få offentlig rettshjelp fra dagens 246.000 kroner til 325.000 kroner for enslige, og fra 369.000 til 600.000 for par.

Storberget vil dessuten etablere en førstelinjetjeneste med offentlige servicekontorer over hele landet, slik at alle kan få en time gratis hjelp. Når det gjelder makspris, er det allerede i dag en slik ordning i straffesaker, barnevernssaker og på noen få andre områder. Denne grensen innebærer at advokater ikke kan kreve mer enn 870 kroner per time.

Storbergets nye forslag innebærer at maksprisordningen utvides til en rekke nye områder, der advokater i dag forlanger inntil 3.000 kroner i timen. Dette vil gjelde forbrukersaker, gjeldssaker, klage i helse- og sosialsaker, klage i trygdesaker, visse arbeidsrettslige saker og barnebortføringssaker.

Advokatforeningens leder Berit Reiss-Andersen mener det er fint at regjeringen vil yte mer offentlig rettshjelp, men mener den offentlige salærsatsen må heves betydelig. 870 kroner er for lite, mener hun. (©NTB)