Ingen kreftadvarsel på snusbokser

Norske myndighetene vil ha kreftadvarsel på snusboksene. Men saken er satt på vent fordi EU ikke gir klarsignal for slik merking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Salg av snus er forbudt i EU, med unntak av Sverige.

– Vi har foreløpig bestemt oss for ikke å gjøre noe nytt fremstøt i denne saken. Det er ikke slik at kreftadvarselen aldri kommer, men siden EU-kommisjonen ikke har tatt standpunkt i denne saken ennå vil ikke vi mase på at de må komme med en konklusjon, sier statssekretær Ellen B. Pedersen (SV) i Helse- og omsorgsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)

Norske helsemyndigheter har tidligere gått ut og sagt at de vil bli tydeligere på å kommunisere at snus kan gi kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret. Kreftadvarselen på snusboksene i Norge ble fjernet i 2003 som følge av et EU-direktiv. Advarselen ble erstattet med en advarsel om at snus «kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende»

I januar i fjor henvendte daværende helseminister Sylvia Brustad (Ap) seg til EU-kommisjonen med norske myndigheters ønske om å gjeninnføre kreftadvarselen på snusboksen. Bakgrunnen var dokumentasjon på at snus kan gi kreft samtidig som man så en økning i snusbruk blant unge nordmenn.

Både Folkehelseinstituttet, Kreftforeningen og paraplyorganisasjonen Tobakksfritt hadde bedt departementet om å gjeninnføre kreftmerkingen. (©NTB)