ford_F1501
ford_F1501

Topp 5: Bilhistoriens viktigste

De raskeste, tøffeste, dyreste, alt er vel og bra. Men, det er andre kriterier som teller om du vil være viktig!

1. Mercedes-Benz Patent Motorwagen

Det kan diskuteres litt hva som var den første egentlige bilen. Men det som ikke kan diskuteres er at det var Karl Benz Patent Motorwagen som innehar den første patentbeskrivelsen av det som senere skulle bli automobilen.

En 954 kubikks totaktsmotor på 0,7 hester var voldsomt i 1886, kanskje i voldsomste laget for Karl selv, i hvert fall. Han var nemlig litt skeptisk til den nye oppfinnelsen. Heldigvis hadde han et råskinn av en kone, og det var Bertha Benz som tok bilen ut på sin første, skikkelige langtur. Rundturen på 18 mil og en overnatting – med hennes to sønner om bord – skjedde uten mannens viten!

Her kan du lese om en av de aller nyeste Merdedes-modellene

2. T-Ford

For å bryte ned noen illusjoner her. Nei, T-Forden er ikke en spesielt god bil. Du kan vel rett og slett kalle den dårlig. Bremsene tar så og si ikke, og den styrer nærmest seg selv. Men, hvis det noen gang i historien har kommet rett bil til rett tid, så er det T-Forden!

Det er ikke selve bilen som gjør denne interessant, men produksjonsmåten. For å få ned kostnadene forenklet Henry Ford hele prosessen – og laget verdens første samlebånd for produsering av biler. Dampmotorer og remdrift i tekstilindustrien er blitt et symbol for industrialiseringen. Vel, T-Forden tok det hele et skritt videre. Det var med T-Forden USA kom seg på hjula, og det var med den de ble bilnasjon nummer én i verden.

Denne Forden skal bli en ekte verdensbil

3. Mini

Nei, vi snakker ikke om New Mini, men om originalen, tatt fram av den halvt engelske, halvt greske Alec Issigonis. Og hvorfor er denne bilen så viktig? Mini er vel antagelig den søteste bilen i historien uten at det har noe med saken å gjøre.

Mini er den første ordentlige småbilen, og hvis du ikke har sett en i virkeligheten, så er det bare å rapportere at den er surrealistisk liten. For å få ned størrelsen var Issigonis nødt til å bygge motor og drivlinje så plasseffektivt som mulig. Mini var ikke den første forhjulsdrevne bilen, men det var den første forhjulsdrevne bilen med tverrstilt motor. Det har i ettertid blitt malen for mesteparten av verdens bilproduksjon.

Ler mer om verdens minste familiebil her

4. Ford F150

USA er verdens billand nummer én. Kineserne har kanskje tatt igjen i antall kjøpte biler på et år, men det er mange av de kinesiske kjøretøyene som strekker definisjonen av hva som er bil ganske langt.

Den mest solgte bilen i USA de siste, ja, man er fristet til å si 200 årene, er Ford F150. Det er dette amerikanerne kjører rundt i. Og hva er spesielt med den bilen? Vel, det er en stor pickup!

Ford F150 er en viktig bil i det at den betyr så mye for det viktigste billandet, men den er også viktig for hva den symboliserer. En stor, bensinslukende pickup er ikke akkurat det vi trenger for å redde miljøet. Enten må den gjøres miljøvennlig eller så må den fases ut, så hva som skjer med Ford F150 sier veldig mye om den egentlige ståa i bilindustrien. Altså, en meget viktig bil.

Her er tøffingen Amarok som er like rundt hjørnet

5. Toyota Prius

Nei, en Toyota Prius er ikke spesielt mer miljøvennlig enn andre miljøbiler. Ja, generasjon tre av Prius er en liten skuffelse, siden den hverken har plug-in-funksjon, stor vektbesparelse, eller ny batteriteknologi. Ja, det er en del miljøspørsmål rundt batteriene i Toyota Prius. Og ja, Toyota Prius er på mange måter en avansert måte å besvare et enkelt spørsmål på.

Men, Toyota Prius er den første bilen med der en bilprodusent bruker uhorvelig mye penger, og miljøteknologi står øverst på kravspesifikasjonen - og tjener penger på det. Toyota Prius har blitt et symbol på «miljøbilen». Det er den første politisk korrekte bilen, så den fortjener en plass blant de fem viktigste bilene i verden. Da får det heller være at den er litt oppskrytt.

Hybrid-suksessen: Les testen av Prius her

Mener du denne lista stemmer - eller er journalisten helt på jordet? Skriv i kommentarfeltet under!

Verdens første bensindrevne bil.
Verdens første bensindrevne bil.
T Ford
T Ford
Den er kanskje mest kjent som Morris Mini, men den kom først som Austin Seven.
Den er kanskje mest kjent som Morris Mini, men den kom først som Austin Seven.
Visste du at verdens mest solgte bil er en pickup   Ford F 150.
Visste du at verdens mest solgte bil er en pickup Ford F 150.
Den nye utgaven av Toyota Prius kommer i 2009.
Den nye utgaven av Toyota Prius kommer i 2009.