Hitler-bilder skal selges på auksjon

To akvareller malt av Adolf Hitler skal selges på auksjon i Tyskland senere denne måneden. De to bildene i vannfarger er begge fra 1914 og signert av mannen som senere ble tysk nazidiktator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene har tittelen «Bondehus» og «Bygninger på en bondegård ved en elv», het det på avisen Nürnberger Abendzeitungs nettsider torsdag. Avisen beskriver bildene, som skal gå under hammeren i sørtyske Nürnberg, som «heller kjedelige».

Myndighetene i byen er ifølge Nürnberger Abendzeitung lite begeistret over planene om en slik auksjon. Byen sliter fortsatt med stempelet som «nazistenes paradeby» etter at Hitler og hans folk hold en rekke massemønstringer i Nürnberg på 1920- og 30-tallet.

Maleriene i vannfarger tilbys til en utropspris på 3.500 euro, eller vel 30.000 kroner, opplyser auksjonshuset Weidler. I 2006 ble 21 Hitler-bilder solgt på auksjon i Storbritannia for til sammen 118.000 pund, eller nesten 1,2 millioner kroner etter dagens kurs.

Østerrikeren Hitler livnærte seg ved å selge malerier og håndkolorerte postkort i München i 1913 og 1914, før han ble soldat i den tyske hæren under første verdenskrig. Han ble nektet opptak på byens kunsthøyskole og fikk aldri noen formell utdannelse som maler. (©NTB)