Lytter ikke til krav om våpenhvile på Sri Lanka

Regjeringen på Sri Lanka viser ingen tegn til å lytte til verdenssamfunnets krav om ny våpenhvile med den tamilske LTTE-geriljaen. Regjeringshæren fortsetter å rykke fram mot Tamiltigrene nord i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsdepartementet i Colombo anklaget torsdag igjen tigrene for å bruke sivile som menneskelige skjold. Regjeringshærens offensiv er i virkeligheten verdenshistoriens største aksjon for å sette fri gisler, ble det sagt.

LTTEs gjenværende styrker er sperret inne i en smal kyststripe nordøst på Sri Lanka, der det også befinner seg om lag 100.000 sivile.

- Regjeringen bruker kamphelikoptre for å bryte ned geriljaens forsvarslinjer, het det på det tamilske nettsidet TamilNet torsdag.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse besøkte torsdag byen Kilinochchi, som tidligere var administrasjonssenter for den LTTE-styrte sonen nord i landet. Han møtte soldater som deltok i beleiringen av byen, og fikk se ødeleggelsene byen ble påført i kampene tidligere i år.

Storbritannia og Frankrike er blant landene som stiller seg bak kravet om en våpenhvile på Sri Lanka. Regjeringen på Sri Lanka har gjort det klart at den ikke lenger ønsker Norge som tilrettelegger i konflikten, som har rast siden 1983 og kostet rundt 70.000 menneskeliv. (©NTB)