vold Julehandel usensurert (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)
vold Julehandel usensurert (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)

- Dette bør straffes hardere

Oslo statsadvokatembete har bestemt seg for å anke dommen fra Oslo tingrett der en mann ble idømt 55 timer samfunnsstraff for en grov voldshandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsadvokat Torunn Gran mener mannen (26) som sparket, spyttet og brutalt slo ned en mann på Karl Johans gate i Oslo må straffes hardere.

Derfor har Oslo statsadvokatembete bestemt seg for å anke dommen fra Oslo tingrett. Før jul ble 33 år gamle Abdalla Mohammed Abdi utsatt for grov vold midt på Oslos paradegate. Politiet krevde fengsel i seks måneder for gjerningsmannen. I tingretten ble han dømt til samfunnstraff i 55 timer.

Les mer her: Grov vold ga samfunnsstraff

Anker dommen

- Vi har bestemt oss for å anke denne dommen. Vi anker over bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet. Tiltalen lød på legemsbeskadigelse, men han ble dømt for legemsfornærmelse, sier statsadvokat Torunn Gran til TV 2 Nyhetene.

VOLD1680 (Foto: Benjamin Bakken, © TV 2)
VOLD1680 (Foto: Benjamin Bakken, © TV 2)

Ikke skadet eller bevisstløs

26-åringen ble dømt for legemsfornærmelse, fordi retten mente 33-åringen ikke ble skadet eller var bevisstløs etter slagene og sparkene. Dommen på 55 timer samfunnsstraff skapte sterke reaksjoner.

- Jeg reagerer på at det i det hele tatt gis samfunnsstraff i en slik sak som dette. Dette er en altfor alvorlig sak til at man skal gi samfunnsstraff. Han burde ha fått en streng ubetinget fengselsstraff, sa Finn Abrahamsen, som er tidligere sjef for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nyhetene 17. mars i år.

- Fornærmede medansvarlig

I formildende retning la Oslo tingrett vekt på at fornærmede hadde et betydelig ansvar for opptakten til voldshandlingene. I dommen heter det at «handlingene hadde neppe skjedd uten fornærmedes forutgående provoserende oppførsel».

- Jeg mener dette er en riktig dom fordi forut for denne voldsutøvelsen fra min klient var det omstendigheter som var svært provoserende for ham. Hans voldsutøvelse er en ren respons for denne forutgående provokasjonen, sa 26-åringens forsvarer Petter Bonde til TV 2 Nyhetene like etter at dommen falt i mars.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje fra overfallet under (vi advarer mot sterke bilder):