11 TATT: Fransk marine fanget 11 somaliske pirater onsdag. (Foto: Ho/Reuters)
11 TATT: Fransk marine fanget 11 somaliske pirater onsdag. (Foto: Ho/Reuters)

Norske skarpskyttere til Adenbukta

Forsvaret vil sende skarpskyttere til området som herjes av pirater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er ventet at det kan bli tøffere tak i tiden fremover, og dette må vi være forberedt på, sier en sentral kilde i Forsvaret til VG.

- Har fulgt nøye med

Vedkommende bekrefter at marinejegerne og kystjegernes skarpskyttere er med i planene for det norske bidraget.

Forsvaret har, ifølge kilder, fulgt utviklingen svært nøye etter at de amerikanske spesialstyrkene fra Navy SEAL skjøt og drepte de somaliske piratene som holdt Maersk Alabama-skipperen Philips som gissel.

Les også: Amerikansk kaptein frisatt

Forberedt

I slutten av mars kunne TV 2 melde at den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen vil ha spesialsoldater om bord når oppdraget i Adenbukta begynner 1. august.

- I FN-mandatet ligger anledning til å bruke den makt som er nødvendig for å hindre piratvirksomhet, og det er vi forberedt på, sa generalinspektør for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen.

Nordmennene er også forberedt på å ta pirater til fange.

Frigitt

Pirater har de siste årene herjet farvannet utenfor Afrikas Horn.

Ifjor angrep pirater rundt 200 skip utenfor kysten av Somalia. Til tross for nærværet fra mange internasjonale krigsskip, fortsetter angrepene med uforminsket styrke.

Mandag ankom den norskeide kjemikalietankeren Bow Asir havnen i Mombasa, etter å ha vært kapret av bevæpnede pirater siden 26.mars.

Det ble frigitt fredag i forrige uke. I tillegg til den norske kapteinen Bjørnar Vågeng, består mannskapet av 19 filippinere, fire polakker, én russer og én litauer.