Pirate Bay gründerne, Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde, smiler i retten i Stockholm. (Foto: AP)
Pirate Bay gründerne, Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde, smiler i retten i Stockholm. (Foto: AP)

- Pirat-dom stopper ikke oss

Nettstedet Pirate Bay akter å holde hjulene i gang, uansett utfall av rettssaken i Sverige. Fredag faller dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele verden venter nå på den prinsipielt viktige dommen mot den svenske fildelingssiden.

Ikke bare risikerer opphavsmennene Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij, Peter Sunde og forretningsmannen Carl Lundström fengsel og erstatningskrav på 117 millioner svenske kroner. 25 millioner brukere av siden frykter også at en fellende dom vil stenge hele Pirate Bay.

Bør fildelerne bli straffet? Si din mening nederst i saken.

- Får ingen effekt

Men om rettssaken går i aktoratets favør, har siden ingen planer om å nedlegge driften.

- Dommen vil ha ingen reell effekt på noe, utover å sette tonen i debatten, skriver nettstedet, og varsler samtidig en ankesak dersom de blir dømt.

Fram til saken er endelig avgjort med en rettskraftig dom, kan fildelingen i praksis fortsette som før.

Droppet halve tiltalen

Pirate Bay så dagens lys i 2003 fra en server i Mexico. Den voldsomme populariteten ga nettsiden kapasitetsproblemer i løpet av få måneder og serveren ble flyttet til Sverige. Fildelingssiden ble et voksende problem for Hollywood, som to år senere fikk svenske myndigheter til å stenge siden etter en razzia. Den var imidlertid oppe igjen etter bare halvannet døgn.

Beslagene fra razziaen førte til en 4000 siders tiltale mot de fire bakmennene, der de var tiltalt for brudd på opphavsretten og medvirkning til eksemplarframstilling.

Gründerne
  Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg sammen med forsvarer Peter Althini
  Tingretten i Stockholm mandag under rettssaken mot personene bak det
  svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay. (Foto: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX/SCANPIX)
Gründerne Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg sammen med forsvarer Peter Althini Tingretten i Stockholm mandag under rettssaken mot personene bak det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay. (Foto: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX/SCANPIX)

To dager ut i rettssaken valgte aktor å droppe det siste tiltalepunktet, noe de tiltalte jublende betegnet som en halv seier.

- Dette er en sensasjon. Det er veldig sjelden man vinner halve saken på halvannen dag. Det viser at aktor har oppfattet hva vi sa i går, sa forsvarer, Per E. Samuelson.

Halveringen av tiltalen har også fått aktoratet til å be om en mildere straff for de tiltalte. Men fellessøksmålet på 117 millioner svenske kroner fra Hollywood-giganter, som Warner Bros og 20th Century Fox, står fortsatt ved lag.

Skaper presedens

The Pirate Bay regnes som nettets største søkemotor for deling av torrenter. Dommen vil uansett utfall skape presedens for hvordan den svenske domstolen skal forholde seg til fildeling og piratkopiering, selv om det ikke er første gang noen dømmes for piratkopiering.

I 2006 ble en svensk mann idømt en bot på 16.000 kroner for fildeling av musikk og filmer. Tre måneder senere falt lignende dommer mot to brukere av The Pirate Bay.

Også i 2008 en mann dømt til betinget fengsel og 10.000 kroner i bot i Linköping tingrätt for å ha delt 4500 mp3-filer og 30 filmer.

Den mest kjente piratsaken i Norge var rettssaken mot Jon Lech Johansen, bedre kjent som «DVD-Jon». Han utviklet et dataprogram som knakk kopisperren på DVD-plater og åpnet dermed for kopiering av filmer i stor skala. Johansen ble frifunnet i Oslo tingrett i desember 2003.