Lag deg et budsjett, det kan lønne seg (Foto: Scanpix/SCANPIX)
Lag deg et budsjett, det kan lønne seg (Foto: Scanpix/SCANPIX)

Lag budsjett - spar penger

I disse krisetider kan det kanskje lønne seg å se nøye på hva pengene vi bruker egentlig går med til.

Det viser seg at det kan være lurt å ta en nærmere titt på hvordan vi bruker pengene. For å se hvordan det lar seg gjøre å spare litt her og litt der, for å få bedre balanse mellom brukte kroner, og hva som kommer inn.

Se video lenger ned

Bruker lønna før tida

Siste seks måneder har en av fire nordmenn fått betalingspåminnelse, og nærmere hver tredje nordmann sier at de har brukt opp lønningen innen neste utbetaling minst én gang, viser en fersk undersøkelse Nordea offentliggjorde på God morgen Norge torsdag.

- For en av ti vokser gjelden til banken eller kredittkortselskapene, selv om man hadde ambisjoner om å holde økonomien i balanse, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea. Menn ser flere negative tegn i økonomien, men bekymrer seg til tross for det, mindre enn kvinnene.

INGEN GJØR KRAV PÅ PENGENE: Politiet i Trondheim venter tålmodig på at noen skal hente pengene som ble funnet på gaten fredag. (Foto: Kallestad, Gorm)
INGEN GJØR KRAV PÅ PENGENE: Politiet i Trondheim venter tålmodig på at noen skal hente pengene som ble funnet på gaten fredag. (Foto: Kallestad, Gorm)

Hva er faresignalene

Nordeas undersøkelse er en måling av økonomiens generelle sunnhet. Ni av ti oppgir at de har god kontroll med egen økonomi. Følelsen av kontroll er en indikator på privatøkonomien er i orden, men likevel ingen garanti. Tegn på usunn økonomi kan være:

* At man har en tendens til å tømme kontoen før neste lønnsutbetaling

* At man stadig får betalingspåminnelser og/eller redsel for vinduskonvolutter

* At man ikke får betalt avdrag på lån eller kredittkortgjeld, selv om man har intensjoner om det

* At man har følelsen av å ha mistet kontrollen

* At man ligger våken på natten pga økonomiske bekymringer

Budsjett

Det er viktig å ikke bli apatisk, men ta et aktivt grep for å forsøke å løse situasjonen.

Et sted å starte er å lage seg et budsjett - kjedelig kanskje, men veldig nyttig. Tell opp alle de små tingene, avis-kjøp, kaffekjøp, dropspose til de store tingene selvsagt. Legg til de faste utgiftene og du får oversikt. Og slutt med kredittkort.