Franske fiskebåter ved Den engelske kanal. Fiskerne streiker for økte fiskekvoter.  (Foto: Gareth Fuller/AP)
Franske fiskebåter ved Den engelske kanal. Fiskerne streiker for økte fiskekvoter. (Foto: Gareth Fuller/AP)

Fiskerstreik kan føre til stengt Kanaltunnel

Arbeidere truer med å stenge Kanaltunnelen i sympati med fiskerne som blokkerer havnebyer i protest mot regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrikes fiskeriminister Michel Barnier kunngjorde et tilbud om støtte på fire millioner euro etter et fire timer langt møte med representanter for fiskerne i Nord/Pas-de-Calais-regionen sent onsdag kveld.

Fiskekvoter

De fire millioner euroene, drøye 35 millioner kroner, skal utbetales i støtte til fiskerne i Nord-Frankrike. Det ble imidlertid ikke gitt løfter om å øke EUs fiskekvoter, noe som har vært et krav fra fiskerne.

Fiskerne er ikke fornøyd med tilbudet, og de får nå støtte av arbeidere i Kanaltunnelen mellom Frankrike og England. Arbeiderne truer med å stenge tunnelen i sympati med fiskernes krav om høyere fiskekvoter.

Barnier tilbød også opptil 50 millioner euro i lån til kriserammede fiskeribedrifter.

Blokkerte havnebyer

Rundt 100 små fiskefartøyer sperret onsdag innseilingen til havnebyene Calais, Boulogne og Dunquerque. Både ferjer og frakteskip som trafikkerer Kanalen, ble hindret i å ta seg fram.

En fransk domstol truet fiskerne med bøter hvis de ikke opphevet blokaden. Bøtene ville være 1000 euro (nesten 9000 kroner) per time for hvert skip som blokkerte havnebyen Calais, og 5000 euro per time og skip i Boulogne.

Lederne for fiskernes organisasjon drøftet regjeringens tilbud med sine medlemmer torsdag, og blokaden i Calais og Dunkerque ble derfor midlertidig hevet.

(©TV 2/NTB)