Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

1800 færre sengeplasser i psykiatrien

Langt dårligere behandlingstilbud for de tyngste psykiatriske pasientene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykiatrien skulle styrkes da Stortinget for over ti år siden vedtok en opptrappingsplan for psykisk helse.

Men i dag mangler 1800 sengeplasser i forhold til det som ble forutsatt i planen, skriver Tidsskrift for den norske legeforening.

- Bekymringsfullt

Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité er ikke overrasket.

psykiatri1_1024
psykiatri1_1024
- Disse tallene om nedbygging i psykiatrien er noe som vi har sett tendensen til over lengre tid. Nå har vi fått det bekreftet, og det er svært bekymringsfullt. Vi går i feil retning, sier Harald T. Nesvik.

Mangelen på sengeplasser i psykiatrien går ut over de aller sykeste.

Kritisk for pasienter med voldsproblemer

- Og det store problemet er jo at man faktisk må bygger ned innenfor spesialisthelsetjenesten, før man bygger opp alternative tilbud ute i kommunene, sier Nesvik.

Særlig er situasjonen kritisk for pasienter med alvorlige voldsproblemer.

- Terskelen for å komme inn i psykiatrien blir altfor høy, og terskelen for å bli skrevet ut igjen blir for lav. Vi har dessverre sett en del eksempler på dette i det siste, at det kan fort gå galt, sier han.

Frykter vold og forfall

Psykiater ved Oslo Universitetssykehus, Maria Sigurjonsdottir, mener nedskjæringene over hele landet i løpet av de siste ti årene, får alvorlige konsekvenser for flere grupper av pasienter.

- Men det er hovedsakelig snakk om de sykeste, sier hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Se video:

For mennesker med mindre alvorlige psykiatriske lidelser har imidlertid tilbudet blitt bedre.

- Det har vært en opptrapping i polikliniske tilbud, og en bedring for de som bare trenger å benytte seg av polikliniske samtaler, forteller Sigurjonsdottir.

- Men det alvorlige, som du påpeker, er at de mest alvorlige syke har fått et dårligere tilbud. Hva frykter du er konsekvensen av det?

- Det er selvfølgelig at de får kortere tid i psykiatrien, og kan være mindre friske når de blir utskrevet. Det kan føre til voldelige handlinger, og til at de forfaller i forhold til å ta vare på seg selv, når det gjelder å spise, vaske seg og å ta medisiner, sier hun.