Forrett, Sørlandet, Smaken av Norge
Forrett, Sørlandet, Smaken av Norge

Forrett - Sørlandet

Lettrøkt sjøkreps, pannestekt sjøkreps, blomkålkrem, piperade og sjøkreps-sitrongresskum.

Lettrøkt sjøkreps

8 sjøkreps, levende

salt og pepper

olje og smør til steking

½ rød chili

1 kvast estragon

½ hvitløk

saft av ½ lime

4 sjøkreps klippes opp langs ryggen, renses og snittes dypt i kjøttet. Fjern klør og hode, men ta vare på dem. Brett ut sjøkrepsene langs snittet med skallet på. Røkes i 3 min. i røkepanne eller aburøk. Saltes og pepres. Bakes i ovn i 4-6 min. på 180 °C.

De 4 resterende sjøkrepsene forvelles i saltet vann i 30 sekunder. Ta av skall og hode og fjern tarmen langs ryggen. Stek dem forsiktig i olje og smør med hakket chili, estragon og hvitløk. Ta vare på skallene.

Ristet blomkålkrem

1 stk blomkål

smør til steking

3 dl fløte

salt og pepper

Kok inn fløten til halve mengden. Kok blomkålen mør og del den i buketter som stekes gylne i smør. Kjør blomkål og fløte til en fin glatt puré og smak til med salt og pepper, evt. litt sitronsaft.

Piperade (bakt paprika)

2 paprika, gule

2 paprika, røde

olje

1 fedd hvitløk

salt og pepper

urter f.eks. gressløk og basilikum

Paprikaene deles i to og renses. Pensle med olje og bak dem i ovnen på 220 °C til skinnet blir mørkt. Ta dem ut og hvil dem under folie til de er kalde. Ta av skinnet og kutt i fine terninger. Varm paprikaen i en panne mens du rører med en gaffel med et skrelt hvitløksfedd på. Smak til med salt, pepper og friske urter.

Skum av sjøkreps og sitrongress

sjøkrepsskall

2 ss sitrongress, hakket

2 ss sjalottløk, hakket

½ ss tomatpuré

1 fedd hvitløk

½ l tørr hvitvin

½ l kremfløte

salt og pepper

lime/sitron

Sjøkrepsskall, hoder og klør knuses så godt som mulig og freses med sitrongress, sjalottløk, tomatpuré og hvitløk i en vid gryte. Ha på vin og kok inn til 1/3 mengde. Ha i kremfløten og kok til sausen begynner å tykne. Smak til med salt og pepper, ev. med litt saft av lime eller sitron. Siles og skummes opp med stavmikser like før servering.

Alle oppskrifter er til fire personer. Oppskrifter ved Hans Petter Klemmetsen.

Les alt om «Smaken av Norge» og bli med i konkurransen «Folkesmaken av Norge» her.