Dessert, sørlandet, smaken av Norge
Dessert, sørlandet, smaken av Norge

Dessert

Jordbærchibboust med krydderposjert rabarbra, mascarponekrem og jordbærsorbet.

Jordbærchibboust

250 g jordbærcoulis

4 ss limesaft

5 plater gelatin

200 g eggehvite

300 g sukker

2 dl vann

50 g sukker

3 dl pisket krem

Kjør rensede, friske jordbær i blender til coulis. Løs opp gelatinen. Sett arbeidsbollen med jordbærsausen i isvann mens du jobber. Bland inn limesaften og tilsett deretter gelatinen.

Lag marengs av eggehvite og sukker. Kok opp 2 dl vann og 50 g sukker til sirup - til 121 °C. Bruk termometer. Spe den varme sirupen rett i marengsen og vend blandingen inn i jordbærsausen, som fremdeles står i isbad. Vend inn pisket krem til slutt. Fyll i porsjonsformer.

Krydderposjert rabarbra

250 g sukker

2,5 dl vann

1 vaniljestang

2 stk stjerneanis

1 kanelstang

2 stilker rabarbra

Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp vann, sukker og krydder til en klar sukkerlake. Hell alt over i en ildfast form. Legg i rabarbra i fine stykker, ca. 6 cm lange og dekk med aluminiumsfolie. Bak i ovn på 150 °C i 15 min. til rabarbraen er mør.

Mascarponekrem

250 g mascarponeost

saft av 1 lime

85 g brunt sukker

4 ss yoghurt naturell

Pisk alt sammen til en fin krem.

Jordbærsorbet

2 dl vann

1 dl sukker

700 g jordbær

1 dl champagne

Kok vann og sukker til sukkerlake. Bland inn rensede jordbær og champagne og kjør alt i en blender. Sil og kjør i ismaskin.

Sett chibbousten på tallerkenen enten i formen eller etter å ha tatt den ut av formen. Ha coulis over. Legg et egg av mascarponekrem oppå og lag en fordypning med skje. Plasser et stykke rabarbra i fordypningen. En kule jordbærsorbet legges ved siden av.

Alle oppskrifter er til fire personer. Oppskrifter ved Hans Petter Klemmetsen.

Les alt om «Smaken av Norge» og bli med i konkurransen «Folkesmaken av Norge» her.