TIET:: Statsminister Jens Stoltenberg (i forgrunn) skal ikke ha fortalt opposisjonen om Reiten og Lund sine advarsler mot Røkke. (Bak t.h. Dagfinn Høybråten (KrF), bak t.v.: Erna Solberg og Lars Sponheim (V).  (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
TIET:: Statsminister Jens Stoltenberg (i forgrunn) skal ikke ha fortalt opposisjonen om Reiten og Lund sine advarsler mot Røkke. (Bak t.h. Dagfinn Høybråten (KrF), bak t.v.: Erna Solberg og Lars Sponheim (V). (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Jens holdt Røkke-advarsler hemmelig

Sammen med Frp sikret regjeringen seg støtte for statens oppkjøp i Aker Holding. Opposisjonen visste ingenting om advarslene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi fikk ikke de rådene, sier Øyvind Korsberg i Fremskrittspartiet til TV 2.

Det var Kjell Inges Røkkes planer om å selge Aker til Russland i 2007 som fikk regjeringen Stoltenberg til å handle. Titusenvis av norske arbeidsplasser sto i fare. Med støtte fra Frp sikret regjeringen støtte for statens oppkjøp i Aker Holding samme år.

Dette er Aker-saken

- Det jeg husker var at vi fikk mange klare anbefalinger på at her måtte vi sikre at norske arbeidsplasser ble værende i Norge, sier Frps næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, til TV 2 Nyhetskanalen.

I dag ble det kjent at to av Norges mektigste konsernsjefer advarte regjeringen mot å inngå løse avtaler med Kjell Inge Røkke og Aker allerede i 2006. Rådene fremsto til dels som advarsler, og kom fra to menn som kjente Røkke godt - Hydros Eivind Reiten og Statoils Helge Lund.

301879

Opposisjonen reagerer

Et drøyt halvår senere kjøpte staten seg inn i Aker-systemet. Nå reagerer partiet på at opposisjonen aldri fikk vite om advarslene.

- Vi fikk ikke de rådene fra Reiten og Lund, sier Korsberg.

- Ville dere stilt dere annerledes til saken om dere visste om dette?

- Ja.

Kjell Inge Røkke blir nå beskyldt for å ha lurt staten til å kjøpe aksjer til en altfor høy pris.

Avtalen som ble inngått mellom staten og Aker er bindende i ti år etter at kontrakten er inngått, og ga staten 30 prosent av aksjene til en pris av 4,8 milliarder kroner. Røkke ble sittende med 60 prosent, og fikk på sin side 6,4 milliarder kroner for eierandelene.

Krf: - Prisen var for høy

Kristelig Folkeparti var imot oppkjøpet fordi de mente begrunnelsen for kjøpet var for dårlig.

- Prisen var for høy og aksjonæravtalen sikret Røkke altfor stor innflytelse på bekostning av staten, sier parlamentarisk nestleder i Krf, Ingebrigt S. Sørfonn til tv2nyhetene.no.

- Det som har skjedd nå er pinlig for regjeringen.

Sørfonn husker ikke å ha fått vite om advarslene til Reiten og Lund, men erindrer at det var mange kritiske røster da avtalen ble kjent.

- Regjeringen gir Røkke en fantastisk gavepakke, så det er åpenbart at Røkkes lefling med Arbeiderpartiet gir resultater, sa Jan Borgen i Transparency International til Aftenposten den gang.

Les også: Brustad: - Dette handler ikke om Røkke

- Staten finansierer Røkke

Aker Solutions får ifølge Dagens Næringsliv låne 500 millioner kroner av krisefondet Statens obligasjonsfond (underlagt Folketrygdfondet). Dermed får Kjell Inge Røkke finansiert Akers svært omstridte salg av datterselskaper til Aker Solutions.

- Vi har gjort en selvstendig vurdering av investeringen innenfor det mandatet vi har. Vi har ikke opplevd tilsvarende tidligere, sier Olaug Svarva, administrerende direktør i Folketrygdfondet til DN om den noe pikante situasjonen fondet har havnet i.