Avhengig av Facebook? Da kan du få hjelp. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Avhengig av Facebook? Da kan du få hjelp. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Forskere advarer mot Twitter og Facebook

Tjenestene kan gjøre deg sløv og følelsesløs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved University of Southern California har gjort en studie på hjernens evne til å ta imot informasjonsflommen hos brukere av sosiale nettverkstjenester på internett, f.eks. Facebook og Twitter.

- Når ting skjer for fort, så vil du aldri oppleve fullverdige følelser og reaksjoner på andre folk sine situasjoner. Dette kan påvirke vår moral, forteller forsker Mary Helen Immordino-Yang.

Mer TV enn internett

Forskningsfunnene viser at informasjonsstrømmene er for raske for det forskerne kaller "det moralske kompasset" til hjernen og kan skade unge folks følelsesmessige utvikling.

Sosiologen Manuell Castell mener at studien ikke nødvendigvis peker på konsekvenser ved hyppig internettbruk, men heller peker på fjernsynsmediets fokus på vold og lidelse.

- I en mediekultur hvor vold og lidelse har blitt et endeløst show, vil en gradvis bli mer og mer likegyldighet til menneskelig lidelse, forteller Castell.

Brems informasjonsstrømmen

Antonio Damasio, som ledet forskningsprosjektet, forteller at forskningsresultatene viser at en bør bremse ned farten på informasjon og nyheter.

- Vi skiller mellom det gode og det vonde ved hjelp av en følelse av beundring. Dette er den dyp psykologisk reaksjon som er meget viktig når vi definerer vår humanisme, mener Damasio.