Nedgangstider får flere til å melde seg inn i fagforeninger. Illustrasjonsfoto.  (Foto: Kim Kyung Hoon/REUTERS)
Nedgangstider får flere til å melde seg inn i fagforeninger. Illustrasjonsfoto. (Foto: Kim Kyung Hoon/REUTERS)

Flere melder seg inn i fagforeninger

Frykten for å miste jobben skremmer flere inn i fagforeningene. Trenden er sterkest blant voksne og høyt utdannede i privat sektor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det merker også fagforeningen Siviløkonomene som opplever medlemsvekst i nedgangstider. I årets tre første måneder har foreningen fått 160 nye medlemmer, en økning i medlemsveksten på 58 prosent sammenlignet med i fjor. Foreningen har totalt 15.500 medlemmer.

- Jeg tror helt klart at det skyldes tidene vi er inne i der mange føler behov for en tilknytning, sier Elisabeth Kristensen, administrerende direktør i Siviløkonomene til Stavanger Aftenblad.

Mener krisen er forklaringen

Hun tror finanskrisen er forklaringen på at også erfarne siviløkonomer midt i karrieren velger å melde seg inn i fagforeningen. Hos Siviløkonomene er hvert fjerde medlem som melder seg inn over 40 år, snittalderen er 37 år.

- Normalt skulle man tro at det var de nyutdannede som var mest ivrige, men det vi ser nå er at det er siviløkonomer som har vært i jobb noen år som nå melder seg inn, sier Kristensen.

Bankansatte organiserer seg

Trenden er den samme flere steder i arbeidslivet. Finansforbundet har fått 469 nye medlemmer hittil i år og har nå 37.000 medlemmer.

- Det er et mønster at økt usikkerhet i arbeidsmarkedet gir flere medlemmer, sier Jorunn Berland, leder i Finansforbundet.

I alt var 1,57 millioner nordmenn fagorganisert ved utgangen av 2007, ifølge Statistisk sentralbyrå. Over halvparten av dem er organisert i LO, som hadde vel 865.000 medlemmer ved inngangen til 2009. (©NTB)