Nicklas Lidström   Detroit Red Wings  (Foto: SHAUN BEST/REUTERS / SCANPIX)
Nicklas Lidström Detroit Red Wings (Foto: SHAUN BEST/REUTERS / SCANPIX)

Klart for NHL-sluttspill

Her er kampene i sluttspillet.

De siste kampene i NHL-grunnspillet ble spilt natt til mandag og de siste brikkene falt på plass i forhold til hvem som møter hvem i sluttspillet.

Philadelphia Flyers rotet bort hjemmebanefordelen ved å tape for New York Rangers. I stedet ble det formsterke Pittsburgh Penguins som sikret seg fjerdeplassen i Eastern Conference, og fordelen av fire hjemmekamper i best av sju-serien.

St. Louis Blues laget også litt småtrøbbel for sluttspilldebutantene Columbus Blue Jackets ved å slå Colorado Avalanche. Det betyr at Blue Jackets må ut mot regjerende Stanley Cup-mesterne Detroit Red Wings.

SLUTTSPILLKAMPENE:
Eastern Conference:
Boston Bruins - Montreal Canadiens
Nummer en mot nummer åtte i øst. Det var det også i fjor da lagene møttes, men den gangen var det Canadiens som gikk inn i sluttspillet som det beste laget i Eastern Conference. Da gikk «Habs» av med seieren etter sju kamper. Lagene møttes også i 2002 og 2004. Begge ganger med Bruins som førsteseeding inn i sluttspillet. Også da gikk Canadiens seirende ut av duellene. Men i grunnspillet denne sesongen har Bruins vunnet fem av seks innbyrdes oppgjør.

Washington Capitals - New York Rangers
Kan Henrik Lundqvist stoppe Alexander Ovetsjkin? NHLs toppscorer møter et av ligaens beste forsvar. Men Rangers har slitt offensivt denne sesongen. Lagene har møttes fire ganger i grunnspillet. Tre av dem har endt med Capitals-seier, men Rangers vant det siste møtet. Mens Capitals unge mannskap har knapt noe erfaring fra Stanley Cup, mens Rangers oser av rutine fra slike oppgjør.

Donald Brashear (Washington Capitals) og Colton Orr (New York Rangers).  (Foto: NICK LAHAM/AFP)
Donald Brashear (Washington Capitals) og Colton Orr (New York Rangers). (Foto: NICK LAHAM/AFP)

New Jersey Devils - Carolina Hurricanes
New Jersey Devils har forberedt seg for sluttspillet. GM Lou Lamoriello vet hva sluttspillserfaring betyr og har derfor hentet inn Brian Rolston, Bobby Holik og Brendan Shanahan, alle med Stanley Cup-ringer i nattbordskuffen hjemme. I tillegg er Martin Brodeur tilbake i storslag bakerst. Hurricanes tok seg til sluttspill etter en fantastisk avslutning av sesongen. Ser en bort fra to tap i de siste to kampene, så var de NHLs beste lag den siste måneden av grunnspillet. Lagene har møttes i sluttspillet en gang tidligere. Det var i 2006. Året da Hurricanes sensasjonelt gikk hele veien og vant Stanley Cup.

Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers
Forrige sesong møttes Penguins og Flyers i Eastern Conference-finalen. Da tok Penguins seg til Stanley Cup-finale etter fem kamper. Laget er nok ikke like stor favoritt i år. Flyers rotet bort hjemmebanefordelen i siste periode mot New York Rangers i sin siste grunnspillkamp. Det kan få avgjørende betydning her. Lagene har møttes seks ganger i grunnspillet. Fire av dem har endt med Penguins-seier, men to av seirene har kommet etter spilleforlengelse og straffeslag.

Western Conference:
San Jose Sharks - Anaheim Ducks
Sharks går inn i sluttspillet som det beste laget i grunnspillet, mens Ducks er det laget i sluttspillet som fikk med seg færrest grunnspillpoeng. Men det betyr ingenting når sluttspillet starter. Mens Sharks har fått for vane å skuffe i sluttspillet, har Ducks åtte mann som var med å vinne Stanley Cup i 2007. Ducks er også i kjempeform. Etter å ha sett ut som et lag uten sjanse til å nå sluttspillet, storspilte de mot slutten av sesongen og sikret seg retten til å kjempe om Stanley Cup. I grunnspillet vant Sharks fire av seks innbyrdes møter.

Jamie McGinn, Jonas Hiller og Brendan Mikkelson - San Jose Sharks og Anaheim Ducks.  (Foto: MONICA M. DAVEY/EPA)
Jamie McGinn, Jonas Hiller og Brendan Mikkelson - San Jose Sharks og Anaheim Ducks. (Foto: MONICA M. DAVEY/EPA)

Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets
Detroit Red Wings er det siste laget som har klart å forsvare Stanley Cup-tittelen. Det gjorde de i 1998. Nå drømmer «Hockeytown» om en reprise av den triumfen, men da må noe skje med formen til Red Wings. Laget lå lenge an til å bli beste lag i grunnspillet, men sju tap på de ti siste kampene gjør at mange lurer på om luften er gått ut av Red Wings-ballongen. Men Nicklas Lidström & co har vært her før og vet hva som må til for å nå en finale. Det gjør ikke Blue Jackets, som debuterer i sluttspillsammenheng. I grunnspillet vant lagene tre ganger hver når de møttes.

Vancouver Canucks - St. Louis Blues
Et oppgjør mellom to av NHLs beste lag i siste halvdel av sesongen. Både Canucks og Blues fikk fart på maskineriet etter jul og Blues gikk fra å være NHLs dårligste til en sjetteplass i Western Conference - mye takket være tidligere Vålerenga-målvakt Chris Mason. Men Mason kan bare se tilbake på en sluttspilltriumf i karrieren. Nå må han storspille dersom Blues skal ha håp om å gå videre. Lagene møttes fire ganger i grunnspillet og vant to ganger hver.

Chicago Blackhawks - Calgary Flames
To lag med totalt ulik formutvikling. Mens Blackhawks kan gå inn i sluttspillet med stor selvtillit etter seks seirer på sine sju siste kamper, sliter Flames med en rekke spillere totalt ute av form. Olli Jokinen har ikke scoret på 13 kamper, mens Todd Bertuzzi må ni kamper tilbake for å finne sist scoring. Flames har heller ingen stor sluttspillstatistikk de siste årene. Etter at laget gikk helt til Stanley Cup-finalen i 2004 (tap 3-4 i kamper for Tampa Bay Lightning), har laget røket ut i første runde hver sesong. I 2004-finalene ble de stoppet av den russiske målvaktkjempen Nikolaj Khabibulin. Han vokter nå målet for Blackhawks. Blackhawks har også et psykologisk overtak etter å ha vunnet alle fire innbyrdes oppgjør denne sesongen.