KRIGSSONE: Ambassadør Esala Ruwan Weerakoon betrakter ødeleggelsene som ble gjort da flere norsktamiler søndag ettermiddag tok seg inn på Sri Lankas ambassade i Oslo og begikk hærverk. (Foto: Stian Lysberg Solum , © SCANPIX)
KRIGSSONE: Ambassadør Esala Ruwan Weerakoon betrakter ødeleggelsene som ble gjort da flere norsktamiler søndag ettermiddag tok seg inn på Sri Lankas ambassade i Oslo og begikk hærverk. (Foto: Stian Lysberg Solum , © SCANPIX)

- Krigssone på ambassaden

Sri Lankas ambassadør Esala Weerakoon er svært kritisk til at sikkerheten sviktet slik at demonstranter tok seg inn i ambassaden søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rystet ambassadør betraktet søndag ødeleggelsene på den Sri Lankiske ambassaden, etter at tamilske demonstranter brøt seg inn i protest mot Sri Lankas regjerings offensiv mot tamilske områder.

Se intervjuet med ambassadøren i slutten av artikkelen!

LES OGSÅ: Brøt seg inn på Sri Lankas ambassade

- Jeg er rystet

- Da jeg kom så det ut som en krigssone her. Jeg kan ikke forstå hvordan noe slikt som dette kan skje i en fredelig hovedstad som Oslo. Jeg er virkelig rystet og overrasket, sier ambassadør Weerakoon til TV 2 Nyhetene.

Nå frykter han for sikkerheten til sine ansatte.

- Se for dere at det var noen på jobb her da demonstrantene brøt seg inn. Den personens liv ville da virkelig ha vært i fare, så i fremtiden må politiet øke sikkerheten ved ambassaden, mener ambassadøren.

UD har ansvaret


Det er norske myndigheters ansvar å sikre alle utenlandske ambassader i landet. Nå vil Sri Lankas ambassadør kreve at norsk UD rydder opp.

- Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd, men det er norske myndigheters ansvar å garantere sikkerheten ved utenlandske ambassader her i landet. Det er nå opp til norske myndigheter å kompensere oss for de materielle tapene vi har lidd. Dette her helt uakseptabelt, mener ambassadør Weerakoon.

Ville ikke skjedd i Colombo

Han legger til at noe tilsvarende aldri ville skjedd med Norges ambassade i Sri Lankas hovedstad Colombo.

- Det er trist. Demonstrasjonene har forløpt fredelig helt fram til nå. Jeg er ærlig og oppriktig svært overrasket, sier Weerakoon til NTB.

- Vi gjør alt mellom himmel og jord

Norske tamiler har den siste tiden gjennomført en rekke lovlige og ulovlige demonstrasjoner i Oslo, der de ber den norske regjeringen gripe inn for å stoppe krigshandlingene på Sri Lanka.

Utviklingsminister Erik Solheim fortalte fredag at han skjønner at tamilene er opprørt, men ikke hvorfor de retter sin frustrasjon mot Norge.

- Jeg reagerer med en viss undring på at tamilene i Norge velger å demonstrere mot dem som gjør alt som overhodet er mulig mellom himmel og jord for å forsøke å få til en løsning på denne konflikten. Det det internasjonale samfunnet samler seg om, er ønsket om en humanitær pause i kamphandlingene, fortalte Solheim til TV 2 Nyhetene.

Her kan du se intervjuet med ambassadøren:

301355

(©NTB/TV 2 Nyhetene)