vannhund_1024
vannhund_1024

Nordmenn vil gjøre som Obama

Telefonstorm til norske oppdrettere av portugisisk vannhund etter at Obama skaffet seg rasen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste uke ankommer den portugisiske vannhunden Bo Det hvite hus, avslører The Washington Post søndag.

Den seks måneder gamle valpen er en gave fra senator Ted Kennedy til Obamas døtre Malia (10) og Sasha (7).

Telefontrykk

Under valgkampen i fjor lovte Obama døtrene sine at de ville få en hund dersom de flyttet inn i presidentboligen, og det har lenge vært spekulasjoner rundt hva slags type hund det skulle bli.

Men nå er det altså klart.

Og det har blant annet Arthur Oddvar Henriksen, formann i Norsk Portugisisk Vannhund Klubb, i aller høyeste grad fått merke.

Michelle Obama holdt en engasjert tale foran publikummet i Denver. Etterpå kom døtrene på scenen og fikk snakke med faren på videotelefon.  (Foto: Reuters/SCANPIX/)
Michelle Obama holdt en engasjert tale foran publikummet i Denver. Etterpå kom døtrene på scenen og fikk snakke med faren på videotelefon. (Foto: Reuters/SCANPIX/)
- Når nyheten først kom ut, så var det et veldig trykk på telefonen. Jeg har snakket med oppdrettere rundt i Europa og USA, og det er en frykt for at rasen skal bli for populær, og at folk ikke tenker seg om når de går ut og kjøper hund, sier han til Nyhetskanalen.

- Litt slik som 101 dalmatinere, at rasen blir så populær og oppdrettere ser sitt snitt til å tjene penger?

- Ja, det er det som er faren, at det kan poppe opp useriøse aktører, som bare ser pengene i dette.

Vil ha «Obamahunden»

Tv2nyhetene.no har tatt en ringerunde til flere oppdrettere av portugisisk vannhund i Norge.

Barbro Pedersen, som driver Kennel Portinbo's på Voss, forteller at økningen i henvendelser har vært stor etter at rasen til presidenthunden ble kjent.

- De fleste som ringer nevner likevel ikke noe om Obama, men ved et par tilfeller har de snakket om «Obamahunden», forteller hun.

Hun tror årsaken til henvendelsene blant annet kan være at folk har blitt opplyst gjennom mediene at hunden er allergivennlig.

- Må ikke miste gangsynet

Runi Kristiansen driver Kennel AquaFortis på Hvittingfoss. Hun opplever at flere potensielle kjøpere har ringt for å få vite mer om rasen. Hun mener det er skummelt hvis folk vil skaffe seg portugisisk vannhund bare fordi Obama-familien har det.

- Portugisisk vannhund er en krevende og aktiv rase, og krever mye pelsstell. Den passer ikke for alle, men er en fin familiehund, sier hun.

Les mer om rasen her.

Hege Greiner på Kennel Alvseter er også bekymret for at rasen skal bli for populær.

- Da kan rasen bli overavlet. Det er viktig at oppdretterne er bevisste på hva de avler på, slik at det ikke blir innavl eller likende for å imøtekomme etterspørselen. Markedet må ikke miste gangsynet. Man må hele tiden tenke på hundens beste, sier hun.