olje2680 ( © TV 2)
olje2680 ( © TV 2)

Han luktet oljeeventyret

For 40 år siden oppdaget Ståle Salvesen de første oljedråpene. I dag starter feiringen av jubileet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lille julaften for snart 40 år siden satt Ståle Salvesen på boreriggen Ocean Viking på Ekofisk-feltet og tok seg en velfortjent røyk. Plutselig kjente han at det luktet gass.

- Plutselig eksploderte det

- Klokken to satt jeg og tok meg en røyk, da jeg merket lukten. Da lukten bare ble verre og verre, bestemte jeg meg for å vekke min amerikanske kollega, sier han til TV 2 Nyhetene.

Kollegaen tente seg en sigarett, men slukte straks de kom bort i «shakeren». For da var det ingen tvil. Det norske oljeeventyret var i gang.

olje680_1024
olje680_1024
Det ble en minneverdig dag for Salvesen, som fikk æren av å tenne fakkelen på Ocean Viking.

- Jeg forsøkte å sette fyr på gassen, men det sa bare «boff». Da tvilte jeg på at det faktisk var gass der, men så plutselig eksploderte det, minnes han.

- Litt for spandable

Tusenvis av milliarder i inntekter og 40 år senere åpnes i dag nettsidene der man kan lære om, og ikke minst være med å skrive bidrag til, norsk oljehistorie.

For Salvesen, som oppdaget de første dråpene, går tankene mer i retning av spørsmål rundt hvordan vi forvalter milliardinntektene.

- Jeg synes vi er litt for spandable rundt forbi, i stedet for å ta vare på de 4-5 millioner menneskene som bor her i landet, mener oljens far.

- 36 prosent solgt

På nettsidene til Olje-og energidepartementet opplyses det om at om lag 36 prosent av den tilstedeværende, utvinnbare oljen og gassen på norsk kontinentalsokkel er produsert og solgt siden starten av 1971.

Produksjonen av olje nådde en topp i 2001 på 3,4 millioner fat per dag. Ved utgangen av 2007 var 57 felt i produksjon på norsk kontinentalsokkel.