Godteri, sjokolade, snacks, barn, grensehandel (Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX)
Godteri, sjokolade, snacks, barn, grensehandel (Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX)

Derfor liker barn godteri

Ny forskning gir svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Barn er programmert til å like søtsaker fordi det leder dem mot mat med mye energi, sier professor Danielle Reed i en pressemelding, skriver forskning.no.

Hun er en av forfatterne bak den amerikanske studien, som forrige uke ble publisert i skriftet Physiology & Behaviour.

- Sammenheng med veksten

Forskerne studerte i underkant av 150 11-15-åringer, der de undersøkte hvor glade de var i sukker, og ulike tegn på om de modnet og vokste.

De kom fram til at barnas sug etter søtsaker hadde sammenheng med hvor mye de vokser, og at dette suget avtar etter hvert som de slutter å vokse.

Hege Berg Henriksen, prosjektkoordinator ved avdelingen for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo, sier til forskning.no at en kropp som vokser har et generelt behov for energi.

Lett å pøse på

- Sukkersug kan også forklares med at blodsukkernivået vårt må være stabilt. Hvis man erstatter måltider med sjokolade, kaker eller godteri, tar det nemlig bare en time eller to før blodsukkernivået er nede på bunnen, og man er like sulten igjen, sier hun.

Berg Henriksen minner om at alt det tilsatte sukkeret man får i seg i påsken kommer i tillegg til alt annet man spiser. Man blir heller ikke så mett av å få i seg sukker fra for eksempel brus, og når man ikke får metthetsfølelsen er det lett å pøse på med mer.

- Da går energiregnskapet i pluss, og hvis man da ikke kompenserer for det med fysisk aktivitet så legger man på seg, sier hun.