En ung jente ble tirsdag kveld reddet ut av ruinene 42 timer etter jordskjelvet som tok mer enn 200 liv i Italia.  (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)
En ung jente ble tirsdag kveld reddet ut av ruinene 42 timer etter jordskjelvet som tok mer enn 200 liv i Italia. (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)

Ingeniører: - Kunne unngått kollaps

Italienske fagfolk sår tvil om at bygninger som raste under jordskjelvet i Italia, som tok 291 liv, var forsvarlig bygget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingeniører og geologer mener at bygninger som er konstruert etter jordskjelvsikre standarder, ikke skulle ha kollapset under jordskjelvet i Italia natt til søndag, som målte 6,3 på Richers skala.

Les også: Italia rammet av kraftig jordskjelv

De mener det er mulighet for at bygningskodene ikke ble fulgt, eller at dårlig materiale ble brukt under konstruksjonen, skriver nyhetsbyrået AP.

- Pilarene smuldret opp

Ifølge italienske medier har aktor Alfredo Rossini åpnet en granskning for å avdekke om noen eventuelt har brutt reglene, og kan skyldes for kollapsene.

På den italienske statskanalen fredag uttalte brannmenn at enkelte av pilarene i bygningene de hadde flyttet for å komme inn i ruinene synes å ha vært konstruert av blant annet sand.

De fortalte videre at redningsarbeiderne hadde opplevd at pilarene enkelte steder smuldret opp, noe som kan indikere at store mengder sand har blitt blandet i segmentet.

Kan koste tre milliarder

- Det er vår plikt å verifisere hvorvidt noen bygninger faktisk var konstruert av sand, eller uten stål, noe som har blitt indikert fra flere hold, skal Rossini ha uttalt til den italienske avisen La Repubblica.

Regjeringen har beregnet at det kan koste tre milliarder euro å reparere og gjenoppbygge bygningene i L'Aquila og omegn.

Fredag ble det arrangert massebegravelse for over 200 av jordskjelvets ofre.

Om lag 1600 av de pårørende var til stede under minneseremonien i L'Aquila, sammen med blant annet politi, redningsarbeidere, brannfolk og statsminister Silvio Berlusconi.

Les også:

Jente funnet i live etter jordskjelvet

Falske hjelpearbeidere plyndrer jordskjelvofre

Nytt etterskjelv rystet Italia

- Dagen i dag er en dag med store følelser. Hvordan kan noen ikke bli beveget av så mye smerte, sa Berlusconi før seremonien.