Stephen Ireland (Foto: Jon Super/AP)
Stephen Ireland (Foto: Jon Super/AP)

«Hvorfor kjøpe Kaká, når du har Ireland?»

Vi ser på hvem som er topper og flopper i Premier League denne sesongen.

Lad opp: Les alt om Premier League-runden

Sesongen i Premier League avsluttes 24. mai, men en kan allerede si noe om hvilke spillere og lag som har gjort det bedre enn ventet, og dårligere enn ventet. Vi har spurt speider og blogger på tv2sporten.no, Tor-Kristian Karlsen, om hans tanker.

- Glimrende playmaker
I hver sesong er det alltid noen unge spillere som tar steget opp fra talent til stabil toppspiller. I år har fire spillere utmerket seg. Stephen Ireland, Theo Walcott, Jonny Evans og Marouane Fellaini får alle skryt.

- Ireland er et playmakeremne av høy klasse. Hvorfor kjøpe Kaká, når du har ham, spør Karlsen.

Altomfotball.no følger Premier League: Tabell I Terminliste I Statistikk

Han mener Arsenals Walcott nå har vist at han mer å skilte med enn ekstrem fart, og at Jonny Evans har utviklet seg til å bli en stødig forsvarsklippe i Manchester United.

- Marouane Fellaini var et dyrt kjøp for Everton, men har enestående kvaliteter, og har levert fra første stund i Premier League, sier Karlsen.

Les også: Hva skjedde med Amr Zaki?
Les også: Dette er Premier Leagues råeste spiller

Premier League har også sine grå eminenser - spillere som sjelden stjeler overskrifter, men er livsviktige for sine lag.

- Kevin Davies er Boltons hjerte og sjel, og en av hovedårsakene til at de hvite ser ut til å unngå nedrykk. Utskjelte Titus Bramble i Wigan begynner å se ut som en forsvarsspiller igjen. Spisskompetansen til Hulls Geovanni og Stokes Rory Delap kan være avgjørende for at de to lagene holder seg i Premier League, mener Tor-Kristian Karlsen.

Bolton Wanderers' Kevin Davies
  (Foto: Clint Hughes/AP)
Bolton Wanderers' Kevin Davies (Foto: Clint Hughes/AP)

Mirakelklubben West Ham
Nevnte Hull og Stoke fremheves som overraskelseslag, som til nå har gjort nedrykksspådommene til skamme.

- Man kan diskutere hvor mye disse lagene har bidratt rent teknisk og estetisk. De er sliterlag, som har utnyttet det gamle spisskompetansevåpenet til stor gevinst.

- Treerbanden West Ham, Fulham og Wigan skal fortjener også dyp respekt for å ha fornyet Premier League-kontraktene før påske. Særlig West Ham har utrettet et lite mirakel. Til tross for Tevez-saken og konkursstemning hengende over seg, sniffer de i dag rundt europacupsonen.

Karlsen mener toppstriden er omtrent som forventet, men at Arsenal ikke har kommet noe videre denne sesongen.

Walcott
  (Foto: EDDIE KEOGH/REUTERS)
Walcott (Foto: EDDIE KEOGH/REUTERS)

God utvikling for Hangeland
Brede Hangeland har imponert på midtstopperplass i Fulham denne sesongen, og blitt linket til storklubber som Arsenal. Men er han moden for ende et steg opp?

- Neste karrièresteg for Hangeland avhenger trolig av hva som skjer i forsvarsrekkene til de store klubbene. Blir det utskiftninger hos de kapitalsterke, er trolig Fulham-stopperen høyt oppe på ønskelisten til de Champions League-aktuelle.

- Hangeland har bevist at han har styrken, roen, det taktiske omdømmet, og faktisk bevegeligheten til å spille for en enda sterkere klubb enn Fulham. Jeg mistenkte at han ville slite på små flater, men har skjerpet plasseringsevnen, til å gjøre seg mindre sårbar mot de forflytningssterke enn tidligere, sier speideren.

Skuffelse i nordøst
Noen har også skuffet denne sesongen. Tor-Kristian Karlsen trekker frem storklubbene i Nordøst-England.

- Newcastle, Sunderland og Middlesbrough har alle brukt store transferbeløp de siste sesongene. Likevel sliter disse «gigantene» skulder mot skulder i nedrykksstriden, mot klubber som kun har investert en brøkdel av ressursene til spillerkjøp og lønninger. Eier-, leder- og managersituasjonen i Newcastle er i tillegg en manual i hvordan en fotballklubb ikke skal drives.

Karlsen levner ikke mye ære til Tottenhams avgjørelse om å hyre inn Harry Redknapp som redningsmann.

- Kanskje det er Redknapps fortjeneste at Spurs ikke lenger befinner seg under streken - i den grad en operasjon som innebærer nærmere 50 millioner pund i overgangsmidler fortjener å kalles en redningsmanøver - men alle med et minimum av analytiske gener vet at Redknapp ikke er mannen til å føre Spurs nærmere Champions League enn hva Martin Jol gjorde, tordner han.

Harry Redknapp (Foto: ANDREW YATES/AFP)
Harry Redknapp (Foto: ANDREW YATES/AFP)

Ikke fornøyd med City
Heller ikke nyrike Manchester City slipper unna kritikk.

- Det må også være lov å undres om Manchester City kommer noen som helst vei med sine oljepenger. Mark Hughes er en dyktig manager, men spørsmålet er om hans managerstil passer bedre i et Blackburn, Bolton eller Birmingham fremfor noe som ønsker å bli det et nytt Barcelona.

- Etter nesten fullendt sesong er City like hjelpeløse på bortebane, der ofte dine taktiske fremskritt bekreftes. Men man ser like lite til et spillemønster og samhandling, som spilleglede hos Robinho.