Amr Zaki (Foto: IAN KINGTON/AFP)
Amr Zaki (Foto: IAN KINGTON/AFP)

Hva skjedde med Amr Zaki?

Wigans egyptiske kraftspiss har sluttet å score mål, og er bøtelagt med en formue av manager Steve Bruce.

Zaki var høstsesongens heteste spiller i Premier League. Flere praktmål gjorde at egypteren ble linket til det meste av pengesterke storklubber i England.

Storscoreren som forsvant
18. oktober i fjor scoret han to mål mot Liverpool på Anfield i Wigans 2-3-tap. Deretter ble det stille fra egypteren. Siden har han kun scoret tre mål på straffe. Totalt har han nå ti mål i Premier League.

Steve Bruce trodde han hadde leid inn gull fra den egyptiske klubben El Zamalek. De fleste visste om Amr Zakis trøblete fortid, men Bruce tok sjansen på at han ville trives i England.

Etter Anfield-prestasjonen begynte også Zaki å komme for sent hjem fra landslagssamlinger. Det har resultert i bot på bot for 26-åringen.

Før helgen hadde Zaki og landsmannen Mido begge spilt landskamp for Egypt. Kun Mido kom tilbake til Wigan i tide, og Zaki hadde altså klart det kunststykket å få skandaleomsuste Mido til å fremstå som den snilleste gutten i klassen.

Zaki (Foto: PAUL ELLIS/AFP)
Zaki (Foto: PAUL ELLIS/AFP)

Ikke rart at Steve Bruce endelig mistet besinnelsen, og fortalte verden om sin vrede på Wigans egen hjemmeside. Forklaringen om at Zaki var skadet, og trengte behandling, ble ikke godtatt.

- Det er slutt på tålmodigheten min. Før dette har Zaki allerede blitt bøtelagt med mer enn hva den gjennomsnittlige brite tjener på et år. Nå vil han få en ny, stor bot, var den klare meldingen fra Steve Bruce, som sier han aldri har jobbet med noen som har vært så uprofesjonell.

Bruce sier at spillerne han har fra Sør-Amerika, og som må reise mye lengre etter landskampene, likevel klarer å komme tilbake i tide.

- Dette ligner ikke en spiller som er på lån, og som prøver å spille for en fast kontrakt, sier han.

Amr Zaki og hans agent prøver nå å gjenopprette tilliten mellom spiller og manager. Langfredag skal de to i møte for å snakke ut.

- Gjort for lite research
Blogger på tv2sporten.no, og speider, Tor-Kristian Karlsen, er langt fra overrasket over at Zaki har vist seg å være mer en hodepine enn noe annet.

Steve Bruce er beryktet for å være lite progressiv og gjennomtenkt i sin håndtering av overgangsmarkedet.

- Talentet til den smågale egypteren har det aldri hersket noe tvil om, men hadde hans livsstil og mentalitet matchet kvaliteten på noen av målene Zaki noterte seg for, ville historien sikkert utviklet seg lenger enn et høstblaff, sier Karlsen, som mener Steve Bruce må ta mye av skylden, til TV 2 Sporten.

- Steve Bruce er beryktet for å være lite progressiv og gjennomtenkt i sin håndtering av overgangsmarkedet. Ofte går det fort og gale, lite tid settes av til kartlegging og forhåndsgranskning av kandidatene. Dette ble han avslørt på i Birmingham.

- Latterlig av Bruce
Wiganstallen inneholder 16 forskjellige nasjonaliteter, flere fra land som er notoriske for å oppfostre bråkmakere og fotballspillere med suspekte vaner.

- Det er jo ingen hemmelighet at nordafrikanere - og egyptere i særklasse - er krevende oppfølging- og integreringsobjekter. Man trenger jo ikke si mer enn Mido og Hossam Ghaly, for at alarmklokkene skal begynne å småkime. Når da Bruce senere henter Mido på lån - landsmannen som i likhet med Zaki gjerne tar seg en ekstra festnatt i Cairo på veien hjem fra landskamper - er det vanskelig å konkludere annerledes enn at Steve Bruce har mye å gå på når det gjelder strategisk og konseptuel tenkning, slår Karlsen fast.

Man trenger jo ikke si mer enn Mido og Hossam Ghaly, for at alarmklokkene skal begynne å småkime.

- Det er derfor latterlig at Steve Bruce i dag fremstår som såret og overrasket over Zakis gjentatte utskeielser utenfor banen.