Olje  og energiminister Terje Riis Johansen. (Foto: TV 2)
Olje og energiminister Terje Riis Johansen. (Foto: TV 2)

Endelig fart på ENØK-kommuner

400 millioner kroner til oppussing av kommunale bygg, har satt fart på ENØK-tiltak i kommunene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske kommuner kan kutte 15 prosent av Norges klimagassutslipp, men de har hittil vært trege til å prioritere klimatiltak. Som en del av regjerings tiltakspakker mot finanskrisen fikk ENOVA 400 millioner kroner som skulle gå til ENØK-tiltak i offentlige bygg. Det har satt fart på kommunene.

60 tiltak

Eiendomssjefen i Bærum kommune, Tore Justad, har nå 60 ENØK-tiltak på trappene. Han viser fram vinduene på en av barneskolene i kommunen.

- Dette er jo gamle og u-tette vinduer, både glasset og selve vinduet. Så her er det mye å spare på å skifte ut alle sammen. Energien går jo rett ut av vinduet, forklarer han. Og fortsetter; - det koster jo noen millioner å skifte ut vinduene her.

ENØK-tiltak koster mye, og det er ofte andre ting som blir prioritert. Derfor kommer tiltakspakken fra olje- og energidepartementet godt med.

- Vi har allerede satt i gang 40 ENØK-tiltak som vi har fått penger til. Med denne ekstra tiltakspakken håper vi å få i gang 20 tiltak til.

100 kommuner har søkt

Bare tre uker etter at tiltakspakken ble presentert, har 100 kommuner søkt. Kriteriet for å få penger fra ENOVA er at tiltakene skal gi raske arbeidsplasser og bedre energibruk i kommunen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er fornøyd med at så mange har søkt.

- Denne rundet var jo med utgangspunkt i finanskrisa, og at vi så at sysselsettingen i 2009 var og er troen. Vi gikk gjennom de ulike sektorene og så etter hvor vi kunne bruker penger hvor vi både fikk rask sysselsetting, og fikk løst viktige samfunnsspørsmål. Vi har da brukt mye på samferdsel, mye på kommunene, og mye på energiomlegging.

Han er fornøyd med at hver fjerde kommune allerede har søkt.

- Vi var oppriktig talt spent på hvordan dette skulle ta av, og gjorde mye mot kommunene og det resulterte åpenbart på stor respons, og vi håper på mer.

Nå regner han med at alle kommuner tar en gjennomgang av mulige prosjekter.

- Jeg ville synes det var naturlig at alle kommuner har en runde på det, og ser på hvilke muligheter de har til både å spare energi, og i tillegg klare å holde snekre og rørleggere i området i arbeid.

Håper på halvparten

De kommunene som hittil har søkt, ber om til sammen 1,7 milliarder kroner.

Enova skal gjennomgå alle søknadene over påske, og gi raskt svar på hvem som får penger i denne omgang.

Eiendomssjefen i Bærum håper han får mulighet til å skifte ut alle lysarmaturene i kommunegården også, slik at de ikke sløser med energien der heller.

- Totalt har jo vi søkt for 45 millioner på denne pakken. Får vi halvparten er jo det veldig bra, avslutter han.