CHAT: Mini pratet med seerne i dagens runde. (Foto: Scanpix/Ekebergsletta, Oslo)
CHAT: Mini pratet med seerne i dagens runde. (Foto: Scanpix/Ekebergsletta, Oslo)

- Flytt landskampene ut av Oslo

Mini vet hvordan man kan unngå pipekonserter mot landslaget.

Morten Gamst Pedersens utradisjonelle feiring etter vinnermålet mot Finland på onsdag, har skapt store overskrifter og reaksjoner.

Frode Olsens TV 2-blogg: «Neandertaloppførsel av Gamsten»

Blackburn-spilleren gestikulerte med knyttet neve og ropte mot den norske fotballfansen.

Landslaget er for det norske folk - ikke bare de som i Oslo.

Årsaken var den voldsomme pipekonserten som Gamsten mottok underveis i kampen.

Les også: - Feil reaksjon av Gamsten
Les også: Gamst støttes av Riise-brødrene

- Vil lage fotballfest
TV 2s fotballekspert Mini har oppskriften klar på hvordan man kan unngå fremtidig buing fra publikum:

- Man burde flytte landskampene, i hvert fall treningskampene, ut av Oslo og til distriktene. Der vil landslaget møte et publikum som tar de imot på en mye bedre måte, sier Mini til TV 2 Sporten.

Debatten om å flytte norske landskamper ut av hovedstaden er ikke ny.

Likevel har ikke Norge spilt offisiell kamp utenfor «Tigerstaden» siden 1-1-kampen mot Island i 2000. Den kampen ble spilt på Aspmyra i Bodø.

- Å få landslaget på besøk er en stor ære og både arrangørene og publikum vil gjøre alt de kan for å lage til fest. Du så jo bare hvor god stemning der var da Norge spilte mot Island i Bodø. Jeg tror alle spillerne synes det var fantastisk også, sier Mini.

- Landslaget er for folket
Som enkelt og greit ikke kan skjønne hvorfor Norges Fotballforbund (NFF) holder våre beste fotballmenn vekk fra distriktene.

Det finnes så mange flotte stadioner i Norge nå, så det er ikke noe problem å finne et passende sted.

- Jeg kan ikke se noe negativt i å flytte treningskamper ut av Oslo. Man må huske på at landslaget er for det norske folket. Grunnen til at vi henter hjem utenlandsproffer til samlinger og kamper, er jo nettopp for at de skal glede norske fotballfans. Det er hovedoppgaven til landslaget, slår han fast.

- Det er jo en grunn til at Tippeliga-lagene må spille på bortebane i de første rundene i cupen også: Man ønsker å skape en folkefest rundt kampene. Det burde også NFF gjøre med landslaget, legger Mini til.

Se reportasje om Morten Gamst Pedersens gest her (Artikkelen fortsetter under):

295752

- Gi kamp til Ålesund
- Hvilke steder ser du på som de mest aktuelle for å huse norske landskamper?

- Det finnes så mange flotte stadioner i Norge nå, så det er ikke noe problem å finne et passende sted. Men det er klart at en by som Ålesund burde ha fått en landskamp, med det entusiastiske publikummet de har der. Det samme gjelder Fredrikstad, sier Mini.

- Det trenger nemlig ikke å være i de store byene, som Trondheim og Bergen. Det må bare legges til et sted der det skapes fest, enten det er foran 10 000 eller 20 000 tilskuere, slår han fast.

Mini var selv en nøkkelfigur på landslaget på 1980- og 90-tallet, men kan knapt huske å ha spilt kamper utenfor Oslo.

- Jeg tror vi spilte i Bergen en gang. Ellers kan jeg ikke komme på andre eksempler. Det har med andre ord ikke vært en tradisjon for NFF å gjøre dette, men det bør de gjøre noe med snarest, sier han.

Og kommer med en oppfordring til norske fotballelskere til slutt:

- Landslaget er som sagt for det norske folk - ikke bare de som i Oslo. Derfor burde det faktisk vært et folkekrav om landskamper utenfor hovedstaden.

Se høydepunktene fra Norge - Finland her:

295671