Dead Like Me
Dead Like Me

Livet etter døden

Den livstrøtte tenåringen Georgia bli brutalt revet bort når hun får rester fra den russiske romstasjonen Mir i hodet. Livet etter døden viser seg til hennes forskrekkelse ikke å være helt som hun hadde trodd.

Den atten år gamle Georgia "George" Lass (Ellen Muth) er en bråmoden jente som ikke greier å få orden på livet sitt. Hun bor hjemme hos foreldrene etter å ha droppet ut av studiene, hun har ingen venner igjen, og greier ikke holde på en eneste jobb. George er helt ute av stand til å kommunisere med foreldrene, som til slutt blir så leie av å ha henne slengende hjemme på jenterommet at de tvinger henne til å ta en meningsløs jobb som arkivar på et offentlig kontor.

Drept momentant

George rekker ikke å bli gammel i jobben, eller rettere sagt: George rekker ikke bli gammel i det hele tatt. På vei ut for å kjøpe lunch første dag på jobb får hun rester fra den russiske romstasjonen Mir i hodet, og blir drept momentant. Rett etter den dramatiske ulykken får George et like stort sjokk, når "reaperen" Rube (Mandy Patinkin) informerer henne om at hun ikke får ta steget over i "dødsriket" helt med de samme. Hun er i likhet med ham selv utpekt til å bli en "reaper". "Reaperene" har i oppgave å snappe menneskers sjeler ut av kroppene deres like før de dør under dramatiske omstendigheter (ulykker, drap og selvmord), og hjelpe dem på veien over "til den andre siden". Hva som befinner seg der vet "reaperne" like lite som alle andre, men de får selv ikke ta steget før de har guidet et vist antall sjeler på veien.

Familie i oppløsning

Den første sesongen av "Dead Like Me" handler om Georges vanskelighter med å tilpasse seg sin nye virkelighet. "Reaperne" kan opptre og samhandle med andre i den fysiske virkeligheten, men med et annet utseende enn de de en gang hadde. Penger til livets opphold må de sørge for selv, enten med å ta en vanlig jobb, eller å rappe penger fra de døde. George jobber i team med en gjeng andre fargerike "reapere", men sliter med å se hvordan familien hennes sakte går i oppløsning etter hennes bortgang. 

Intelligent og melankolsk

"Dead Like Me" er produsert av Bryan Fuller for det amerikanske kabelselskapet Showtime, som er kvalitetskanalen HBOs argeste konkurrent på i det amerikanske tv-markedet. "Dead Like Me" er da også blitt sammenlignet med HBO-suksessen "Six Feet Under", en sammenligning som ikke er helt grunnløs. Begge er vellagede og intelligente serier som formidler et skjevt blikk på vårt forhold til døden. Men "Dead Like Me" er i mye større grad også en melankolsk komedie som i hver episode bringer George og de andre "reaperne" oppi bisarre og overraskende situasjoner.


Se "Dead Like Me" på TV 2 Zebra søndager kl. 19:10.