Også helt i slutten av mars lavet snøen ned i Oslo. Her fra Fagerheimgata fredag 27. mars. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
Også helt i slutten av mars lavet snøen ned i Oslo. Her fra Fagerheimgata fredag 27. mars. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Mildt og mye snø i mars

Østlendingene husker nok mars for all snøen, men ett sted var det nesten sommertemperatur!

Mars 2009 var en mild måned, uten de store uværene. Temperaturen lå stort sett en til to grader høyere enn normalt i hele landet.

I Sør-Norge kom det litt mer nedbør enn vi er vant til. Snø på Østlandet og lengst øst på Sørlandet, og regn på Vestlandet. Lenger nord kom det mindre nedbør enn normalt.

maanedsgrafikken_mars09
maanedsgrafikken_mars09

Gikk langt sør

De milde sørlige vindene i hele landet skyldes at lavtrykkene fra Nord-Atlanteren gikk litt lenger sør enn vanlig. Det gjorde at områdene nord for Stad og Dovre kunne nyte lange perioder med fralandsvind og mye pent vær. Skyene og nedbøren holdt seg i sør.

Tromsø hadde åtte penværsdager med bare lett skydekke!

Nesten sommer

Mildværet gjorde at det bare var en dag med temperatur under null i Bergen, den 29. mars. Da krøp termometeret ned til 0,3 grader. Det er den fjerde høyeste minimumstemperaturen på 105 år! Bare i 1972, -73, og -82 har den vært høyere.

Kjevik ved Kristiansand målte hele 15,4 varmegrader 21. mars. Det er nesten sommertemperatur, og en sterk kontrast til Drevsjø. Der var det beinkalde -28 grader bare noen dager senere, 25. mars.

Mye snø østpå

Østlandet fikk mye snø, særlig i lavlandet, men vi skal ikke mer enn et år tilbake for å finne like mye snø i mars.

På Vestlandskysten og i ytre deler av Trøndelag var det ikke mye som minnet om vinter. Der måtte du til fjells for å finne snø. Tromsø nøyde seg med sparsomme en meter. Øst-Finnmark og inne på Finnmarksvidda hadde bare 30 cm.