paskesol (Foto: Gunnar Lier)
paskesol (Foto: Gunnar Lier)

Velg riktig solkrem

Jeg fjernet en føflekk på låret for to måneder siden, kan jeg være i sola nå? Les svarene fra nettpraten!

Hudlege Henning Stang svarte en av seerne våre om hun kunne være i sola etter å ha fått påvist føflekkreft. Stang råder henne å være mye mere forsiktig i solen og pass på at hun ikke blir solbrent men at det ikke er forbudt å nye solen.

Solen er mye sterkere i høyden

Husk at sola er sterkere jo høyere over vannet man kommer. Og ikke glem at refleks fra snøen fører til at strålingen er desto sterkere på høyfjellet! For å unngå solskader bør man bruke ekstra beskyttelse. I Din Helse på torsdag får du alle de gode tipsene.

Pigmentflekker i ansiktet

Anne hadde spørsmål til hudlegen, hun skrev: «Jeg fikk pigmentflekker i ansiktet i fjor, til tross for mye bruk av høy og god faktor.Dette er nå ikke lenger så synlig, men vil dette komme lettere tilbake i år, og er det noe mer enn å smøre seg man kan gjøre for å unngå dette?»

Hudlege Henning Stang svarte: «Nå kan man ha forskjellige typer pigment flekker i ansiktet. Noe som er mere avrundet forandringer som kalles lentigo benigna.Evt. kan man også ha noe som heter melasma/Chloasma, det er mere en overpigmentering i ansiktet på noe større flater. På pigmentflekker generelt er det mere aktivitet i pigmentcellene og soling vil derfor kunne gu mere brunfarge. Skal man ungå dette er det solfaktor som gjelder. En hudlege kan også evt. prøve å bleke slike forandringer med frysing andre ganger med ulike kremer.»

Nettprat

Les svarene fra hudlege Henning Stang nedenfor!