nedgang_shanghai (Foto: Aly Song/REUTERS)
nedgang_shanghai (Foto: Aly Song/REUTERS)

Ikke kjøp av disse selskapene

Kredittilsynet advarer mot over 800 selskaper. Se listen her.

Kredittilsynet sier ikke rett ut at de er svindlere, men har lagt ut en liste over 840 selskaper som har tilbudt finansielle produkter uten å ha de nødvendige tillatelsene til å gjøre det, skriver DinSide.no.

- Jeg vil anta at nordmenn har blitt lurt, det er alltid noen som går på slike henvendelser, sier seksjonsleder i Kredittilsynet, Britt Hjellegjerde til TV 2 hjelper deg.

Kontakter privatperson

Seksjonssjefen sier at de useriøse aktørene kontakter privatpersoner via e-mail. Selskapene frister med rask avkastning på aksjene og verdipapirene.

- Periodevis ser vi mange forsøk på å selge produkter uten tillatelse på denne måten. Har man et våkent øye er det ikke vanskelig å se at det er useriøse aktører. De ber gjerne om å få opplyst kontonummeret, og ber om at det blir satt inn et beløp på forskudd, sier Hjellegjerde.

Se hele den omfattende listen her

Raske penger

Har du først gått på limpinnen og kjøpt «aksjene», vil du etter kort tid motta kontoutskrifter som viser at aksjene stiger raskt - noen ganger så mye som 20 prosent på bare en uke.

Mange blir da så begeistret at de spytter mer penger inn i selskapet, noen ganger mer enn 10 ganger så mye som den første, «gunstige» investeringen.

Så langt, så bra. Men når du vil selge deg ut og høste fruktene av investeringene dine dukker problemene opp.

Erfaringen er at «meglerne» hardnakket fraråder at du selger deg ut, og insisterer på at gevinstpotensialet i aksjen ennå er høyt.

Om du likevel insisterer, vil prosessen bli dratt ut. Når du presser på, vil du en dag få vite at det har skjedd noe beklagelig med selskapet du investerte i. Dessverre er aksjene nå verdiløse.

I virkeligheten er det aldri handlet noen aksjer. Alle pengene du betaler inn går rett i lomma på bakmennene, skriver DinSide.

Lang liste

Investoradvarsellisten teller nå 840 selskaper, og bare siden 1. mars har 13 nye selskaper dukket opp på listen. Når Kredittilsynet mottar tips, sjekkes firmaene opp i sine egne register.

- Kredittilsynet undersøker om foretaket har nødvendig tillatelse til for eksempel å tilby finansielle instrumenter. Dersom foretaket mangler tillatelse , legges det ut en investoradvarsel. Det samme gjør tilsynsmyndighetene i andre land, forklarer Hjellegjerde.