Bjørndalen  (Foto: Alley,Ned/SCANPIX)
Bjørndalen (Foto: Alley,Ned/SCANPIX)

Bjørndalen overrasket over verdenscuptittel

Ole Einar Bjørndalen hadde ikke forventet å vinne verdenscupen etter sykdomsperioden i oktober.

Ole Einar Bjørndalen pådro seg tre strafferunder på fellesstarten i verdenscupen i skiskyting søndag. Dermed ble det bare tredjeplass for den suverene verdenscupvinneren.

Dobbelt østerriksk
Østerrikske Simon Eder holdt hodet kaldt, skjøt feilfritt og viste styrke i sporet. Det holdt til førsteplass i verdenscupavslutningen i Khanty-Mansijsk.

Seieren var Eders første i verdenscupen.

Landsmannen Dominik Landertinger klarte seg også unna med bare en strafferunde. Han tok annenplassen, slått av vinneren med 12,1 sekund.

- Har aldri vært så langt nede
Ole Einar Bjørndalen gjorde det vanskelig for seg selv da han bommet to ganger på første skyting. Da han også bommet en gang på siste skyting røk sjansen til å ta igjen Eder. Likevel var det en svært fornøyd Bjørndalen som etter løpet mottok krystallkulen - beviset på at han er verdens beste skiskytter.

- Dette er spesielt etter en så trøblete sesong som det har vært i år. Jeg hadde aldri trodd før sesongen at det skulle gå så bra, både i VM og at jeg skulle vinne verdenscupen totalt. Det har vært en drøm i år, sier Bjørndalen.

I oktober ble Bjørndalen utsatt for et magevirus da han var på høydesamling i Val Senales. Det tok lang tid før han var tilbake i godt gammelt slag, og Bjørndalen forteller at perioden etter sykdommen var tung.

- I sommer og høst hadde jeg kanskje trodd at jeg skulle vinne ett eller to løp i VM, men det som skjedde i oktober det var ikke en særlig ålreit opplevelse. Jeg har aldri vært så langt nede i hele mitt liv. Det var tøft å gå igjennom, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.

Svendsen skuffet
Halvard Hanevold ble nest beste nordmann på sjuendeplass. Han var 39 sekunder bak vinneren med en bom. Emil Hegle Svendsen havnet nede på 15. plass med fire bom på standplass.