Tor Lian  (Foto: TV 2/)
Tor Lian (Foto: TV 2/)

Lian innrømmer systemsvikt

Håndballpresident Tor Lian innser at en hel del av hans representanter har unngått å rapportere om angivelige bestikkelsesforsøk.

TV 2 Sporten pratet med presidenten i Det Europeiske Håndballforbundet (EHF) - like før han satte kursen mot Wien og hektisk møtevirksomhet.

- To i EHF-systemet hadde en fortrolig samtale med det danske håndballparet, som påstår at de ble tilbudt penger i Romania. Våre folk burde rapportert om dette oppover i EHF-systemet, slår Tor Lian fast.

Skal diskutere konsekvenser
Han innrømmer at det finnes langt flere tilfeller, der EHF-representanter ikke har rapportert om lignende hendelser.

- Våre partnere i det internasjonale systemet som jobber med korrupsjonssaker mener at denne type rapportering er kraftig undervurdert - det skjer nesten ingen rapportering i en type miljøer - og det tror jeg vi også kan si ...

- Vi er ikke sikker på om vi kommer til å få oversikt over alt, legger Lian til.

- Vet dere hvilke representanter som var i kontakt med det danske håndballparet?

- Vi vet hvem de er, ja.

- Hvilke konsekvenser kan de vente seg?

- Det får vi se på. Vi skal til Wien for å diskutere alle disse sakene nå.

Episoden med det danske dommerparet er fra i fjor sommer, da de angivelig skal ha blitt tilbudt totalt 525 000 kroner for å få Romania helskinnet gjennom en VM-kvalifiseringskamp mot Montenegro.

- Grunnløs påstand
Ifølge Lian ser EHF nå spesielt på seks episoder, der korrupsjon eller korrupsjonsforsøk skal ha skjedd.

Han vil ikke være med på påstanden, blant annet fra håndballpersonlighetene Frode Kyvåg og Ole Gustav Gjekstad, om at stort sett hele EHF kjente til korrupsjonssakene som nå ryster håndballverdenen.

- Det er en fullstendig grunnløs påstand. Hvis ikke vi skal bry oss om sporten vår, da må vi finne på noe annet å gjøre, sier Lian.