Dave Whelan  (Foto: IAN KINGTON/AFP)
Dave Whelan (Foto: IAN KINGTON/AFP)

Spår Premier League-konkurs

Wigan-styreformann Dave Whelan mener gjeldssituasjonen i Premier League er forskrekkelig.

Football League-styreformann Lord Mawhinney mener at finanskrisen fremdeles ikke har rammet de engelske fotballklubbene med full styrke, og påpeker at lagene i dag lever på blant annet sesongbillettsalg og sponsoravtaler som ble forhandlet frem før finanskrisen.

- De skal til med å gjøre det samme for neste sesong, og det vil bli en aha-opplevelse for enkelte klubber, sier Lord Mawhinney til BBC.

FAs styreformann Lord David Triesman sa i oktober i fjor at engelske lag skylder rundt 30 milliarder norske kroner, og at Premier Leagues toppkvartett, Manchester United, Liverpool, Arsenal og Chelsea) sto for en tredjedel av den gjelden.

Frykter konkurser
Wigan-styreformann Dave Whelan frykter gjeldsspiralen vil sørge for at en Premier League-klubb går konkurs i nær fremtid.

- Jeg har overhodet ingen tvil om at en Premier League-klubb kommer til å bli satt under administrasjon, sier Whelan til BBC.

Han mener gjelden i hans egen klubb er håndterbar, men mener situasjonen i Premier League er alt annet enn bra.

- Gjeldssituasjonen i Premier League er forskrekkelig. Vi (Wigan) har fått gjelden vår ned til rundt 150 millioner kroner. Det kan betjenes og vi håndterer den, sier Whelan.

Trekker frem storklubbenes gjeld
Han er imidlertid ikke nådig med storklubbene og deres utenlandske eiere.

- Utenlandske eiere låner penger i klubbens navn, og vil forlate klubben i gjeld. Manchester United skylder 7,5 milliarder, Liverpool skylder fem milliarder og Chelsea skylder også mye penger, sier Whelan.

Han mener løsningen er at eierne setter pengene inn som egenkapital ved å kjøpe aksjer i klubben. Dersom en eier da vil forlate klubben må han selge sine aksjer.

- Da har det ingenting med klubben å gjøre og de blir ikke satt i stor gjeld