Tore Jobs   Sparta  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Tore Jobs Sparta (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Derfor vant Sparta serien

De har dyrket spillerkjernen og «fjernet kreften». Nå skal de fjerne Vålerenga fra ishockeytronen.

- Jeg er glad for at vi møter nettopp Vålerenga i NM-finalene. Skal du vinne gull i Norge, må du slå VIF. Da er det ekte gull. Møter du andre lag, er ikke NM-gullet like gjevt.

Tore Jobs - daglig leder i Sparta Warriors - inviterer på lunsj i Sparta Amfi noen dager før første NM-finale - i kantinen der mang en slagplan er blitt laget. Det er her hovedtrener Rolf Nilsson og Jobs hver arbeidsdag møtes for å legge strategiene.

- Korte beslutningsveier er viktig for å få suksess. Her over en lunsj tar vi også negative beslutninger. Spillere som ikke forstår treningskulturen vår eller har dårlig oppførsel, forsvinner ut, forklarer Jobs.

- «Canceren» ryker ut, ja. Korte beslutningsveier er fremgangsmåten i det hele, bekrefter Rolf Nilsson.

- Fantastisk reise
Tallet er nærmere 30 - antall trenerår «Roffe» har på baken i Italia, Østerrike, Danmark, i hjemlandet Sverige og nå i Norge. I Sarpsborg har han opparbeidet seg heltestatus. Selvsagt. Du får en helt spesiell posisjon blant et lags supportere når du trener det til et seriemesterskap - for første gang siden jubelsesongen 1985/86.

- Det har vært en fantastisk reise, bedyrer Nilsson - før han fortsetter med å prøve å forklare Sarpsborg-klubbens suksess:

- Vi har klart å få spillerne til å akseptere sine roller. Noen må gjøre grovarbeidet - mens andre kan være mer kreative. Aksepten er der, sier han.

Nilsson tok over Sparta Warriors for to år siden, etter Sjur Robert Nilsens seksårige regjeringstid. Allerede da var en del av suksessgrunnlaget lagt, ifølge «Roffe».

- Sjur bygde opp en flott treningskultur, slår han fast.

Vinnerkultur
Tore Jobs - mannen som ble hyrt inn som Sparta-trener allerede i 1984 - har de siste seks årene sørget for at klubben går økonomisk i pluss. Men én ting team Jobs/Nilsen aldri klarte, var å bygge en vinnerkultur i Sparta Amfi.

Etter denne sesongens seriemesterskap, er i hvert fall kulturens grunnmur på plass.

- Å bygge en vinnerkultur tar tid, men nå er vi der. Denne sesongen har vi enormt mange seirer med ett og to mål. Vi er på vei til å bli «riktiga vinnare», smiler han stolt.

Jobs legger ikke skjul på at han er tilfreds med sitt eget og andres arbeid, som nå virkelig bærer frukter.

- Hele støtteapparatet og spillerne er like delaktige. Av dagens tropp på 23, har ni spillere gått gradene her i Sparta. Vi har ikke lånt penger - og har ingen rik onkel. Sparta har gjort det selv, og det er vi stolte av.

Den daglige lederen mener det fortsatt mangler noen ingredienser i suksessoppskriften.

- En spillerkjerne har vært her i seks-sju år nå - og er fremdeles i den riktige alderen. Vi har en jerntropp på 12-14 spillere som stiller opp for Sparta. Uansett.

Bare én bit
Første NM-finalekamp mot Vålerenga Ishockey er på fredag. Etter de seks neste matchene er det slutt på «Roffes» regjeringstid. Slutt på lunsjene. Og først da begynner Tore Jobs å undersøke trenermarkedet etter en person med samme grunnfilosofi som Sjur Robert Nilsen og Rolf Nilsson.

- Tar dere NM-trofeet blir vel du tidenes Sparta-trener, Rolf?

Nilsson ler - og tilbakeviser påstanden. Men innrømmer at det ville være «fantastisk skøy» å ta hjem trofeet for første gang siden 1989 - sist gang Sparta Warriors vant noe som helst.

- Jeg ser på meg selv om del av helheten. Jeg er glad for at jeg har fått vært med på reisen.

Etter syv finalekamper mot Vålerenga - 25 ganger NM-mester - er reisen slutt.

Fredag braker det løs.