Erna Solberg (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Erna Solberg (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Kaller Høyre et sutreparti

- Høyre er blitt et sutreparti. Partiet er mer opptatt av å kritisere andre enn å fortelle hva de selv vil. Slik forklarer ekspertene den bratte nedturen til Høyre.

Pilene peker kraftig nedover for Høyre et halvt år før stortingsvalget. Gjennomsnittet for ti landsdekkende partimålinger viser at oppslutningen siden desember i fjor har sunket jevnt og trutt, fra 17,4 til 13,9 prosent i mars.

Syter og klager

Valgforsker og professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) mener Høyres store problem er for mye sutring og klaging.

Retorikkekspert Jens E. Kjeldsen ved UiB er enig med Aarebrot.

- Ingen liker de som sutrer, eller fremstår som sutrete. Det er ikke nok å angripe andre. Man må også fortelle hva en selv vil. Fryktretorikk kan nok gi en viss bonus i et topartisystem. I et flerpartisystem som vårt, er det lite å hente for et parti som vil bli oppfattet som seriøst.

Kjeldsen mener at ensidig klaging godt kan fungere for et parti som Frp. Men det fungerer dårlig for Høyre som ellers har tradisjon og styrke som å være opptatt av ansvar og kunnskap.

Erna står på sitt

- Jeg bortforklarer ingen ting, for det er ikke hyggelig å få så lave tall for Høyre som vi har sett i det siste. Men det eneste som nytter er å ha søkelyset på vår egen politikk og våre egne saker, sier Høyres leder.

- Har du i tunge stunder vurdert å kaste kortene, og rett og slett trekke deg som partileder?

- Nei, det har jeg ikke, svarer hun fast og bestemt.

Men hun nekter ikke for at det er enkelte rundt henne som er noe urolige når de får høre at Høyre bare har oppnådd 11,4 prosent, slik den ferskeste målingen fortalte. (©NTB)