Redusert arbeidstid i tredelte skift

Regjeringen vil foreslå redusert arbeidstid for ansatte som jobber i en treskiftsordning, hovedsakelig i offentlig sektor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) sier forslaget er en viktig likestillingspolitisk sak. Forslaget bygger på innstillingen fra et utvalg ledet av professor Steinar Holden.

Statsråden sier i en kommentar til forslaget at det heretter vil bli lik behandling av kvinnelige turnusarbeidere og mannlige skiftarbeidere. Dette er et krav flere arbeidstakerorganisasjoner har kjempet for i flere år.

Arbeidstiden for skift- og turnusarbeidere er utredet og behandlet under flere regjeringer og utvalg. 3. oktober 2008 leverte Holden-utvalget sin innstilling.

Arbeids- og inkluderingsministeren opplyser at anslagsvis 30.000 arbeidstakere vil få en reduksjon i arbeidstiden med det nye forslaget. De fleste av disse arbeider i sykehusene.

Da professor Holden la fram sin utredning, anslo utvalget at 51.000 årsverk ville bli berørt og at gjennomsnittlig reduksjon i arbeidstid for den enkelte ville bli 40 minutter i uka. Dette ville etter Holdens oppfatning utløse behov for 770 nye årsverk. (©NTB)