Antall pasienter som får nye organer har hatt økt kraftig det siste året.  (Foto: TV 2/ Lars Martin Kræmer  )
Antall pasienter som får nye organer har hatt økt kraftig det siste året. (Foto: TV 2/ Lars Martin Kræmer )

SV vil gjøre alle til organdonorer

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil snu hele systemet for organdonasjon på hodet: Du er potensiell donor hvis ikke du står i et nei-register.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nestformann i FrP, Per Arne Olsen har selv nylig vært gjennom en hjertetransplantasjon. - Det føles som å få livet i gave, sier han. Likevel er Olsen sterkt uenig i forslaget fra SV. - Intensjonen er god, men de går alt for langt.

Se video

294479

I SVs nye arbeidsprogram står følgende:

Organdonasjon er i økende grad viktig for å redde livet til mange pasienter. Alt for mange må vente lenge på en transplantasjon, eller dør mens de venter på et organ. SV vil innføre system med stille samtykke til organdonasjon, med mulighet for å registrere seg i et nei-register for de som ikke vil donere organer.

Forslaget ble enstemmig vedtatt på SVs landsmøte i helgen

Per Arne Olsen kjemper også for at enda flere skal fylle ut donorkort, men tror ikke stille samtykke er veien å gå. Tvert i mot frykter han at forslaget vil føre til ferre organdonasjoner, fordi folk er imot selve ordningen.

- Det er veldig viktig for meg å vite at den som har gitt organet, eller de pårørende, har villet det. Det er vanskelig nok å gjennomgå en transplantasjon som det er. Å få et hjerte mot noens vilje ville vært uholdbart, sier han.