Nord Norge, Smaken av Norge
Nord Norge, Smaken av Norge

Roy Magnes kongekrabbe

Ishavsrøye og krabbekjøtt på tynt brød med seiersløk, pepperrot og dill.

240 g filet av ishavsrøye
salt, pepper
50 g smør

160 g kongekrabbekjøtt, rått
olje til steiking
salt, cayennepepper

Røyefileten skjæres i fire, pensles med smeltet smør og krydres med salt og pepper, bakes på 165 °C i 3-4 minutter med skinnet opp. Fjern skinnet før servering. Krabbekjøttet (kjøtt fra beina til kongekrabben) stekes forsiktig i olje på svak varme i 2-3 min. Krydre med salt og cayennepepper. Får du ikke tak i rå kongekrabbe, kan du ev. bruke kokt og varme den forsiktig opp like før servering.

Fennikelsalat
½ fennikel
½ sitron, saft og revet skall
salt
sukker
1 ss rapsolje

Fennikelen kuttes i syltynne skiver. Sitronsaft og revet sitronskall blandes med olje og de grønne bladene fra fennikelen. Smakes til med litt sukker og salt. Hell dressingen over fennikelen.

Løkpuré
2 stk gul løk
50 g smør
2 ss hvitvinseddik
½ sitron, saft og skall
½ dl vann
sukker
cayennepepper

Løken kuttes i strimler og svisses i kassererolle til den blir myk. Tilsett hvitvinseddik, vann og sitronsaft. Kokes sammen under lokk på svak varme i 20 minutter og smakes til med sukker, cayennepepper og finrevet sitronskall.

Smørsaus
2 stk sjalottløk
1 ss smør
2 ss hvitvinseddik
1 glass hvitvin
150 gram smør
sukker
sitronsaft

Finhakk løken og sviss den i smør, tilsett hvitvinseddik og hvitvin. Kok ned til kompott, tilsett kaldt smør litt etter litt under pisking. Smak til med salt sukker og litt sitronsaft.

Krabbekjøtt på tynt brød med seiersløk, pepperrot og dill
180 g krabbekjøtt, kokt og revet
4 tynne skiver lyst brød
klaret smør
pepperrot, revet
fersk dill
sitronskall, revet
1 strøken ts seiersløkpuré

Stek tynne skiver med lyst brød i klaret smør og legg på krabbekjøtt. Toppes med litt revet pepperot, dill, revet sitronskall og seiersløkpuré.