gjedrem_sumo
gjedrem_sumo

Renta settes ned 0,5 prosentpoeng

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kom med gode nyheter for de som har lån.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styringsrenten er nå to prosent.

BOLIGLÅNSBAROMETER: Finn ut hvilken bank som har den beste boliglånsrenten her

Eksperter tror nå at boliglånsrenten kryper ned mot tretallet frem mot sommeren.

- Hovedgrunnen er at utsiktene for verdenøkonomien har forverret seg. For å dempe virkningene her hjemme, setter vi ned renten, sier informasjonssjef i Norges Bank, Siv Meisingset til TV 2.

Se pressekonferansen etter rentebeslutningen her:

294428

Justerer rentebanen

Norges Bank justerer også prognosen på den videre styringsrenten.

- Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet en til to prosent i perioden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 17. juni 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, sier Meisingset.

Pengepolitisk rapport 1/2009 tilsier at styringsrenten kan komme ned mot en prosent i løpet av høsten.

Det kan også ta lang tid før renta heves igjen, ifølge Norges Bank kan den være under tre prosent så lenge som ut 2011.

Mindre aktivitet

Norges Bank skriver i sin pressemelding at aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å falle kraftigere enn tidligere anslått. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter ytterligere nedgang i produksjon og sysselsetting det nærmeste halve året. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men øker raskt.

- For å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen blir for lav, er det riktig å sette renten lavt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad ifølge pressemeldingen.

Les hele begrunnelsen til hovedstyret i Norges Bank her.

Tenk langsiktig og husk skatten

Rentekuttene har imidlertid gjort at mange nordmenn den siste tiden har fått litt mer penger mellom hendene. Økonomirådgiver Carsten O. Five oppfordrer nå norske husstander til å tenke fornuftig og langsiktig.

- Jeg syns en nå skal bruke de ekstra pengene til å øke avdragene på lånet slik at du nedbetaler lånet raskere, og start med de lånene som har høyest rente, forteller Five til TV 2 Nyhetene.

For renten skal opp igjen, mener Five, og da er det ikke dumt med mindre gjeld.

I lys av den lave renten advarer han også forbrukere mot skattesmell i 2010 og foreslår at en skaffer seg nytt skattekort så raskt som mulig.

- I lys av at renten har falt, må du også betale mer i skatt. For rentefradraget som er på 28 prosent av renten, blir mindre dess mindre rente du betaler.

Skulle du imidlertid velge å ikke tenke i de lange baner: De norske kronene blir enda mer verdt hvis du reiser ut av landet, for de fleste eksperter spår at krona vil styrke seg mot utenlandsk valuta de kommende månedene.