Diesel vesentlig billigere enn bensin igjen

Pumpeprisen på diesel er igjen vesentlig rimeligere enn bensin, og mye tyder på at prisforskjellen kan forsterke seg fram mot sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisforskjellen er nesten 1 krone. Ifølge assisterende informasjonsdirektør Eirik Hauge i ExxonMobil er det to hovedårsaker til det som nå skjer: En utflating i etterspørselen etter dieselprodukter og finanskrisen.

– Vi har hatt to-tre år med en sterk økning i etterspørselen etter dieselbiler både i Norge og i Europa. Denne etterspørselsøkningen var så sterk at prismønsteret endret seg, mye på grunn av for liten raffineringskapasitet. Vi fikk i perioden 2005-2008 en pris på diesel som var like høy, og i en periode også høyere, enn prisen på bensin.

I det siste har pendelen svingt den andre veien. Etterspørselen etter dieselbiler har flatet ut og gått litt ned. Delvis skyldes dette mindre salg av biler, delvis skyldes det at mange har valgt å kjøpe bensindrevne biler igjen, sier Hauge.

Det andre forholdet som trolig har betydning for nedgangen i dieselprisen sammenlignet med prisen på bensin, er finanskrisen.

Som en følge av finanskrisen er det færre nybilregistreringer, men også en lavere aktivitet i næringslivet. Dette har ført til mindre transport.

De store transportselskapene bruker nesten utelukkende dieseldrevne biler, og nedgangen i salg av diesel har i sin tur ført til en nedgang i prisen. (©NTB)