Illustrasjonsbilde: En ankedomstol i Saudi Arabia har nektet å godkjenne en rettsskjennelse som godkjente et ekteskap mellom en 47 år gammel mann og en åtte år gammel jente (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA)
Illustrasjonsbilde: En ankedomstol i Saudi Arabia har nektet å godkjenne en rettsskjennelse som godkjente et ekteskap mellom en 47 år gammel mann og en åtte år gammel jente (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA)

Nytt håp for gift åtteåring

Ble giftet bort til 47 år gammel mann for å gjøre opp gjeld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ankedomstol i Riyadh i Saudi-Arabia har nektet å godkjenne en rettsskjennelse som godkjente et ekteskap mellom en 47 år gammel mann og en åtte år gammel jente. Dette opplyser en slektning av den lille jenta til CNN.

Fortsatt gyldig

I forhold til rettsprosessen i Saudi-Arabia betyr denne kjennelsen at giftemålet fortsatt er gyldig, men at åtteåringens mor har en mulighet til be om en annullering av ekteskapet.

Moren skal ifølge CNNs kilder være svært glad over kjennelsen, og ha uttrykt en stor takk til domstolen for dens behandling av saken.

- Jeg tror dette har skjedd fordi moren har kjempet, fordi hun nektet å godta det første kjennelsen. Hun utfordret systemet og vant i ankedomstolen, sier kvinnerettsforkjemper i landet Wajeha Al-Huwaider.

- Jeg beundrer moren for arbeidet hennes.

Giftet bort

Denne saken har vakt internasjonal oppsikt etter at den ble kjent i desember i fjor. Da ble det kjent at en lokal dommer nektet å annullere ekteskapet fordi han mente moren ikke hadde foreldreretten til datteren.

Moren og faren er skilt, og det skal ha vært faren som arrangerte ekteskapet for å gjøre opp gjeld med den 47 år gamle mannen som var en «nær venn».

Kun første steg på veien

Kvinnerettsforkjemper Al-Huwaider mener ankedomsstolens kjennelse skal sees på som en seier i kampen for kvinner og barns rettigheter i Saudi-Arabia, men at det kun er det første steget på en meget lang vei.

- Dette ser ut til å være det første fremskrittet vår kvinnerettsorganisasjon har oppnådd siden vi startet. Vi er glade for den åtte år gamle jenta og hennes mor, men vi ønsker en lov i landet som beskytter små jenter mot å gifte seg med gamle menn. Når det skjer, da skal vi feire, sier Al-Huwaider.