–3.000 politifolk demonstrerer

Politi fra hele landet marsjerer onsdag til Stortinget for å kreve forhandlingsrett og hviletid mellom vaktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, vil 3.000 politifolk fra hele landet protestere i Oslos gater.

– Det er et kraftig signal om den forbannelsen som er i politiet nå. Vi har samlet medlemmer fra absolutt hele landet. Det er ikke ett fylke som ikke er representert i Oslo i dag. Siste varsel sa at cirka 3.000 møter. Så det blir et mektig skue, sier Johannessen.

Politiet hadde en politisk demonstrasjon 29. januar, men regjeringen har ikke lagt vekk arbeidet med ny forskrift om unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid. Onsdag vil politiet protestere mot dette, og mot at regjeringen ifølge fagforeningen fjerner forhandlingsretten.

Demonstrasjonen onsdag starter på Youngstorget i Oslo før 12 og går mot Stortinget etter noe program. Der vil Johannessen holde en appell der han spiller på politiets samfunnsrolle.

– Jeg tror de fleste skjønner at vi ikke kan leve over tid med et politi som er i konflikt med samfunnet. Eller motsatt: en regjering som er i kamp mot sitt eget politi. Så det må finnes en løsning og regjeringen må nå stige ned av sin høye hest og innlede dialog, sier Johannessen.

Sist gang politiet gjorde noe lignende, var i 1994.

– Da gjaldt det kampen for streikerett, og det endte jo godt. Vi fikk streikeretten i 1995, sier Johannessen. (©NTB)