Statsminister Jens Stoltenberg, miljø   og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre) utforsker regnskogen i Amazonas.  (Foto: SCANPIX/)
Statsminister Jens Stoltenberg, miljø og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre) utforsker regnskogen i Amazonas. (Foto: SCANPIX/)

Oljefondet raserer regnskogen

Mens regjeringen bruker tre milliarder kroner på å bevare regnskogen, investerer Oljefondet nesten ni milliarder i selskaper som raserer den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljepengene er investert i seks selskaper som får kritikk for hogst av verneverdig tropisk regnskog, forurensning og brudd på menneskerettigheter. Det viser en kartlegging utført av Regnskogfondet, skriver Vårt Land.

- Sår tvil om regnskogsengasjementet

Så sent som i 2007 kritiserte Regnskogfondet at oljefondet investerte i disse selskapene, men likevel har investeringene i de samme selskapene økt fra 4,8 milliarder i 2007 til 8,7 milliarder kroner i 2008, ifølge Regnskogfondet.

- Dette sår tvil om Norges regnskogsengasjement. Hvis Norge ønsker å være en seriøs aktør i det internasjonale arbeidet for regnskogbevaring, må Oljefondet slutte å investere i disse regnskogverstingene, sier leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

- Problematisk

Professor Atle Midttun ved Handelshøyskolen BI mener regjeringen får et troverdighetsproblem.

- Det er motsigende og problematisk å ha en fot på begge sider. Dersom Regnskogfondet har rett i sine vurderinger av flere selskaper som driver skogsdrift som ødelegger regnskogen, er det vanskelig å forstå at Oljefondet med sine etiske retningslinjer kan sitte på eiersiden, sier han. (©NTB)