(illustrasjon)  (Foto: SCANPIX/)
(illustrasjon) (Foto: SCANPIX/)

Vil at studenter gifter seg før prestepraksis

Prestestudenter som er samboere, bør gifte seg før de tar fatt på praksisperioden i utdanningen, mener biskop Laila Riksaasen Dahl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under den fem uker lange praksisperioden til studenter ved Menighetsfakultetet og Det teologiske fakultet fungerer studentene som lønnet prest i en menighet.

Det får Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme til å be om at studentene gifter seg først eller utsetter stiftspraksisen, skriver Universitas.

- Like vilkår som ordinerte prester

- Studenter i stiftspraksis fungerer på like vilkår som ordinerte prester. Derfor må vi stille samme krav til disse studentene som til ferdigutdannede prester, mener biskopen.

Biskop Laila Riksaasen Dahl  i Tunsberg bispedømme.  (Foto: SCANPIX/)
Biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme. (Foto: SCANPIX/)

Høyskolelektor Marit Bunkholt ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo er sterkt kritisk til biskopens synspunkt

- Det er uakseptabelt å stille slike krav til studenter, mener Bunkholt. Hun er oppgitt over problemene som samboende studenter møter når de skal ut i praksis.

- Vi kan lage et alternativt opplegg i de tilfellene hvor konflikten tilspisser seg, men erfaringen det gir å gjøre praksis i en menighet, er uvurderlig, sier hun.

Debatt

Konflikten er del av en større teologisk ordveksling om hvorvidt samboerskap kan tolereres som samlivsform. Debatten har rast innad i Den norske kirke siden januar i år, da biskopen i Sør-Hålogaland ordinerte kirkens første samboende prest. Ordinasjonen ble gjort på tross av Bispemøtets anbefaling.

Enkelte prestestudenter har også giftet seg i forkant av praksisperioden for å unngå eventuelle problemer. (©NTB)